Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2007

Δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ζητά η Σύνοδος του ΟΗΕ

08/12/07
«Χρειάζεται η συμμετοχή όλων»

«Σώστε τη Γη», φώναξαν οι διαδηλωτές στο Μπαλί
Μπαλί




Μεγάλες περικοπές από τις ανεπτυγμένες χώρες στην εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου -κατά 25-40% από τα επίπεδα του 1990 ως το 2020- ζητά σχέδιο πρότασης παρουσιάστηκε το Σάββατο στην Σύνοδο του ΟΗΕ κατά της Κλιματικής Αλλαγής.

Στο Μπαλί, στην Ινδονησία, διεξάγεται η Σύνοδος του ΟΗΕ από τις 3 Δεκεμβρίου ως τις 14 Δεκεμβρίου προκειμένου να συμφωνηθεί μία νέα συνθήκη για το κλίμα του πλανήτη σε αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, η ισχύς του οποίου λήγει το 2012.

Στο σχέδιο τονίζεται ότι όλα τα κράτη πρέπει να κάνουν περισσότερα για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών ώστε να αποφευχθούν οι συνέπειες από το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Οι πλουσιότερες χώρες πρέπει να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, συνιστάται στο σχέδιο, ενώ για τις φτωχότερες χώρες προτείνεται να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό ή την μείωση των ποσοτήτων που ήδη εκπέμπουν.

Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες, υπάρχουν αδιάσειστα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι «για να προληφθούν οι χειρότερες συνέπειες των κλιματικών αλλαγών θα χρειαστεί (οι ανεπτυγμένες χώρες) να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων αυτών κατά 25-40% από τα επίπεδα του 1990 ως το 2020».

Επιπλέον, στο σχέδιο της πρότασης οι συντάκτες σημειώνουν ότι «οι σημερινές προσπάθειες δεν θα φέρουν τις απαραίτητες περικοπές στις εκπομπές». Στο κείμενο συνιστάται ένας «οδικός χάρτης» για να αποφευχθούν οι πλημμύρες, οι ξηρασίες, τα κύματα καύσωνα και η άνοδος της στάθμης των υδάτων από την κλιματική αλλαγή.

Το σχέδιο περιλαμβάνει τρεις προτάσεις για το πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία μετά το Μπαλί. Συγκεκριμένα, συνιστάται η συνέχιση των μη δεσμευτικών συνομιλιών τα επόμενα δυο χρόνια ή, σε άλλη περίπτωση, η υιοθέτηση μίας νέας παγκόσμιας συνθήκης στην Σύνοδο της Κοπεγχάγης το 2009.

Την πρόταση υπέγραψαν οι αντιπροσωπείες της Ινδονησίας, της Αυστραλίας και της Νοτίου Αφρικής.

Οι αντιδράσεις των 190 χωρών που μετέχουν στην Σύνοδο θα συζητηθούν την Δευτέρα.

Διαδηλώσεις και εκδηλώσεις με αφορμή την παγκόσμια ημέρα δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής διοργανώθηκαν και στο Μπαλί.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου