Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2007

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΡΑ


dasos1.jpg
Με το σύνθημα «Ένα θέμα. Μια ημέρα. Χιλιάδες φωνές» εκατοντάδες χιλιάδες ιστολόγια σε όλο τον κόσμο ενώνουν τη φωνή τους για έναν κοινό σκοπό. Να ευαισθητοποιήσουν και να αφυπνίσουν την κοινή γνώμη γύρω από το ζήτημα της υποβάθμισης και καταστροφής του περιβάλλοντος.

Η πρωτοβουλία ανήκει στους μπλόγκερς. Σ’αυτά τα μικρά κύτταρα του διαδικτύου, που μας ξαφνιάζουν με τη ζωντάνια τους, αυτές τις μικρές τοπικές αλλά και παγκόσμιες ταυτόχρονα κοινότητες, που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους αναζητώντας νέους τρόπους έκφρασης, νέες ευκαιρίες να συναντηθούμε, να μετρηθούμε και να αναμετρηθούμε, με ότι προσβάλλει την αισθητική μας, με ότι απειλεί τη λογική μας, με ότι υπονομεύει την ζωή μας.

Το δικό μου «πετραδάκι» στην σημερινή παγκόσμια ηλεκτρονική κινητοποίηση αφορά την ανακύκλωση.

Μπορεί σε άλλες περιοχές να έχουν γίνει πολλά κι η ανακύκλωση να είναι τρόπος και στάση ζωής για τους ανθρώπους, εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτή την μικρή κουκίδα στο χάρτη που λέγεται Βαρνάβας, η ανακύκλωση υλικών δυστυχώς φαντάζει ακόμα λέξη άγνωστη για τους περισσότερους από εμάς. Τα παιδιά είναι βέβαια διαφορετικά και το αποδεικνύουν συμμετέχοντας με ενθουσιασμό σε ότι έχει σχέση με την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος. Αν κάνουμε όμως μια πρόχειρη δημοσκόπηση στους δρόμους της πόλης μας ελάχιστοι ενήλικες θα βρεθούν σήμερα να μας απαντήσουν στα ερωτήματα: Γίνεται ανακύκλωση εδώ; Υπάρχουν ειδικοί κάδοι; Πόσοι και που είναι τοποθετημένοι; Τι είδους απορρίμματα συγκεντρώνονται; Που και πως τα επεξεργάζονται;

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινότητας, το 85 % των απορριμμάτων που καταλήγει στην χωματερή, θα μπορούσε να ανακυκλωθεί. Είναι χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο. Τα οφέλη πολλαπλά και αυτονόητα. Μείωση των σκουπιδιών, περιορισμός των χωματερών, εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, αλλά πάνω απ’όλα προστασία του περιβάλλοντος, που σημαίνει καλύτερη ποιότητα ζωής για μας και τα παιδιά μας.

Κάπου είχα διαβάσει ότι ένας τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού χρειάζεται περίπου 17 δένδρα, ενώ εξοικονομούμε 60% κατανάλωση νερού και 40% κατανάλωση ενέργειας. Για να κατασκευαστεί ένα κουτί αναψυκτικού χρειάζεται τόση ηλεκτρική ενέργεια όση για να λειτουργήσει η τηλεόρασή μας για τρεις ώρες. Εάν το ανακυκλώσουμε εξοικονομούμε το 95% της ενέργειας που θα χρειαζόταν για την παραγωγή του από βωξίτη.

Η ευθύνη για μια καλύτερη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων ανήκει πρωτίστως στην τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία καλείται να αφουγκραστεί τα μηνύματα των καιρών και να δώσει λύσεις φιλικές προς τον άνθρωπο και το οικοσύστημα το συντομότερο.

Η προστασία όμως του περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας στον πλανήτη μας είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Μη μείνουμε απλοί θεατές σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Ας γίνουμε ενεργοί πολίτες.

Μ. Αποστολόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου