Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

ΒΑΡΝΑΒΑΣ, ένας ιδανικός τόπος για Εναλλακτικές μορφές τουρισμού!

      Μια μεγάλη τουριστική αγορά είναι ο λεγόμενος «Εναλλακτικός Τουρισμός» δηλαδή τουρίστες που έρχονται για να κάνουν π.χ. Ορειβασία, Rafting, Trekking, Motocross, Συνέδρια, Θρησκευτικές εκδηλώσεις, καταδύσεις, ψάρεμα κλπ.

     Η αγορά αυτή είναι η πλέον εκτεταμένη αφού δουλεύει σχεδόν όλο το χρόνο. Για να προσελκύσουμε όμως αυτή την αγορά χρειάζεται σχετική υποδομή. Αυτή τη στιγμή τη μοναδική υποδομή που διαθέτουμε είναι κάποια μονοπάτια για τους τουρίστες που αρέσκονται στο Trekking (πεζοπορία) και αυτά σε λίγο θα λογκώσουν, φυσικές πίστες για Motocross και  διαδρομές για ασκήσεις από ποδηλατοδρόμους.

Βέβαια ο Βαρνάβας δεν διαθέτει ποτάμια ούτε αίθουσες συνεδριάσεων, ούτε καταλύματα φιλοξενίας, ούτε ιδιαίτερο θρησκευτικό ενδιαφέρον.
Διαθέτει όμως το σημαντικότερο:




      Έτσι λοιπόν: Για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος που διαθέτουμε  
           Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν  μελέτες για
      1. Ανέγερση και Λειτουργία Συνεδριακού Κέντρου
      2. Δημιουργία Οικολογικού Πάρκου με την αναβίωση Αγροτικών Δραστηριοτήτων
      3. Δημιουργία Θαλάσσιου Πάρκου
      4. Ανάδειξης & προστασίας της ρεματιάς (να περιληφθεί σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας) με περιπατητικά μονοπάτια.
      5. Αναστήλωση Ιστορικών Πύργων,
      6. Αναστήλωση εκκλησιών (εξωκλήσια).
      7. Διάδρομοι για Ποδηλατοδρόμους
      8. Φυσικές Πίστες Motorcross
         Το Θαλάσσιο πάρκο όχι μόνο δημιουργείται σχεδόν ανέξοδα αλλά θα επιφέρει και έσοδα στο Δήμο.
      Απλά, μία περιοχή, διαμέτρου ενός μιλίου περίπου, κηρύσσεται θαλάσσιο πάρκο.
      Με ελάχιστη δαπάνη τοποθετούνται σημαδούρες για την οριοθέτηση του πάρκου. Στη συνέχεια λαμβάνονται οι σχετικές άδειες ώστε στο πάρκο να επιτρέπονται οι καταδύσεις.
            Παράλληλα επιβάλλεται απαγόρευση της πάσης φύσεως αλιείας στην περιοχή του πάρκου. Αμέσως μετά, με σχετικό διαγωνισμό νοικιάζεται το πάρκο σε σχολή καταδύσεων και αυτόματα γίνεται η διαφήμιση (από τον ενοικιαστή ) και περιλαμβάνεται μέσα στους τουριστικούς οδηγούς.
           Το Καταδυτικό πάρκο θα τροφοδοτήσει την γύρω περιοχή με πληθώρα ψαριών και η αλιεία εκεί είναι ελεύθερη.  
            Ο τόπος που προτείνω να κηρυχθεί «Θαλάσσιο πάρκο» υπάρχει και είναι μοναδικός σε ομορφιά, ποικιλία τοπίου εναλλαγή χρωμάτων, υποθαλάσσιας πανίδας και χλωρίδας, Είναι ο κόλπος του ….


      Στον κόλπο υπάρχουν δύο ξέρες που θα μπορούσαν να εμπλουτισθούν με αμφορείς και κολώνες, φυσικά… νέας κατασκευής που όμως δεν παραλλάζουν από τις αρχαίες και που διατίθενται στην αγορά. (Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται στα παράλια της Τουρκίας με τεράστια επιτυχία).
            Η τουριστική κίνηση που θα δημιουργηθεί εξ’ αιτίας του πάρκου θα είναι απίστευτα μεγάλη, θα καλύπτει σχεδόν όλο το χρόνο και το σημαντικότερο είναι πολύ προσοδοφόρα, δεδομένου ότι οι ασχολούμενοι με την κατάδυση είναι άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.
             Ας μη ξεχνάμε ότι πολλά μέρη στον κόσμο «ζουν» από τον καταδυτικό τουρισμό. π.χ. Mέντες στην Ισπανία, Άκαμπα στην Ιορδανία, Ελάτ στο Ισραήλ. Ρας αλ Καϋμάν στη Αίγυπτο,  Μαλίντι στη Κένυα, Νησιά Κέυμον στην Καραϊβική, Σουλαβέσι στην Ινδονησία, κτλ κτλ. Το παρακάτω site είναι των νησιών Medes στην Ισπανία.

      Η παραλιακή ένωση-σύνδεση και κατασκευή μαρίνας μεταξύ Βαρνάβα και παραλίας Σεσίου όπως και η κατασκευή Λιμενοβραχίονα με γλίστρα αποτελούν δυναμικά στοιχεία  ανάπτυξης της περιοχής.
           Παράλληλα θα πρέπει να δημιουργηθούν δρόμοι πρόσβασης και αξιοποίηση της παραλίας σε συνδυασμό με το «Θαλάσσιο πάρκο».
           Άμεσα επίσης πρέπει να βελτιωθεί ο δρόμος  Καπανδρίτι, Βαρνάβα, παραλίας
      Μακροπρόθεσμα:
           Θα μπορούσαν να δημιουργηθούν χώροι για Camping και ακόμα μικρά Συνεδριακά κέντρα για την προσέλκυση Συνεδριακού Τουρισμού.

      Βελτίωση υποδομών – Μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί

           Τα έργα βελτίωσης στην ύδρευσης, καθαριότητας να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα.
           Μεσοπρόθεσμα να δρομολογηθεί η κατασκευή δρόμου από Παραλία Βαρνάβα προς τις παραλίες «Σέσσι» και διπλανή με «Αγ. Αποστόλους». Αυτές οι παραλίες, της ακτογραμμής είναι από τις καλύτερες της Β/Α Αττικής.
           Τέλος ας αποφασίσει ο Δήμος να συμβουλευθεί κάποιους ειδικούς σε θέματα Τουριστικού Marketing.
      Αν κάποιοι  άλλοι είχαν τον Βαρνάβα θα τον είχαν αναδείξει στον πρώτο τουριστικό πόλο της περιοχής.

      ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ,

      (ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων, εστιάτορες, ιδιοκτήτες καταστημάτων ειδών διατροφής, και καταστημάτων τουριστικών ειδών).
           Πρώτο και κύριο πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι υπηρεσίες που προσφέρουν δεν είναι ανάλογης αξίας με το κόστος (value for money) σε σχέση βέβαια με τον ανταγωνισμό. Έτσι δεν συμβάλουν στην ανάπτυξη της ίδιας τους της επιχείρησης. Μη ξεχνάμε τη βασική οικονομική αρχή ότι το κέρδος προκύπτει από την κατανάλωση και όχι από την υπερτιμολόγηση.
           Πρέπει λοιπόν να γίνει το συντομότερο μια σύναξη, πιθανόν με πρωτοβουλία της τοπικής κοινότητας στο Δήμο ή των συλλογικών οργάνων, και φορέων και να συζητηθεί το πρόβλημα του κόστους σε συνδυασμό με τις παρεχόμενες υπηρεσίες (Cost versus Services). Πρέπει ακόμα να συζητηθούν και τα προβλήματα ήθους και ύφους απέναντι στους επισκέπτες και τους τουρίστες και να στιγματισθούν τα φαινόμενα κακής συμπεριφοράς και αισχροκέρδειας σε αντίθεση με τις «λογικές» ταβέρνες.

      Τελειώνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους μας ότι το μέλλον αυτού του τόπου είναι ο τουρισμός και για την ανάπτυξή του είμαστε όλοι υπεύθυνοι. 
      Μη ξεχνάμε ότι ο επισκέπτης είναι ο πελάτης και «ο πελάτης έχει πάντα δίκιο»
      Ένας επισκέπτης ευχαριστημένος σημαίνει δύο και περισσότεροι στο τόπο μας την επόμενη χρονιά.
      Όλοι μπορούμε να συμβάλουμε σ’ αυτό και μας συμφέρει. Είναι η ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας.      

      Αυτά είχα να σας πω …και μετά ξύπνησα, αναλογιζόμενος την οικτρή πραγματικότητα.

      Μ. Αποστολόπουλος

      Ρεματιά Βαρνάβα
      ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ ΒΑΡΝΑΒΑ

      http://www.dhmos.gr/limnionas-dimos-marathonos/

      Λιμνιώνας (ο) δήμου Μαραθώνος | Απογραφή 2011 – Στατιστικά

      • Επίσημη ονομασία «οικισμού» στην απογραφή του 2011 της ΕΛ.ΣΤΑΤ : Λιμνιώνας (ο)
      • Απογραφή του 2011 : 7 μόνιμοι κάτοικοι
      • Δηλαδή ο Λιμνιώνας είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Μαραθώνος και μάλιστα σε σειρά/μέγεθος πληθυσμού 21η (στον Δήμο Μαραθώνος)
      • Να θυμίσουμε ότι ο Δήμος Μαραθώνος είχε το 2011, 33.423 μόνιμους κατοίκους και είναι ο 100ος (στους 325) σε μέγεθος πληθυσμού Δήμος της Ελλάδας.

      2 σχόλια:

      1. Αγαπητέ ΜΑ: Στην αρχή τρόμαξα με τα γραφόμενα! Λέω: "γίνονται όλα αυτά στο χωριό μας και δεν έχω πάρει χαμπάρι;" Μετά διάβασα την τελευταία σειρά και ησύχασα! Την επόμενη φορά ελπίζω να μην ονειρευτείται ότι γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες στους πύργους του Βαρνάβα κλπ γιατί μπορεί να τα συνονειρευτεί και ο Δήμαρχος και να έχουμε πρόβλημα! Εμένα το τελευταίο μου όνειρο ήταν η ασφαλτόστρωση (120μ) στον δρόμο που οδηγεί στο σπίτι μου! Επαναλαμβανόμενο όνειρο τα τελευταία 13 χρόνια! - Ενας συντοπίτης (Σαμαρτζίθι)

        ΑπάντησηΔιαγραφή
        Απαντήσεις
        1. Φαίνεται ότι ο κ. Δήμαρχος διαβάζει το blog - μόλις είδα μια φωτογράφιση της κας Υπουργού ΑΠ και στο βάθος ένας από τους "πύργους" - να ήταν ο δικός μας?
          http://www.protothema.gr/life-style/article/504189/to-alogo-o-dimarhos-kai-i-upourgos/

          Διαγραφή