Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - Κάνουμε τον σταυρό μας και κλαίμε κάθε χρόνο.


Την ευθύνη φέρει όπως πάντα ο "στρατηγός άνεμος", αλλά περισσότερο εμείς οι ίδιοι ανεξαιρέτως με την αδιαφορία μας.

Ξερά χόρτα δίπλα στα σπίτια.

Ευρίπου - Κεντρικός δρόμος γεμάτος ξερά χόρτα
που δεν καθαρίστηκαν, όπως σχεδόν και οι
 περισσότεροι δρόμοι του Βαρνάβα.

Πευκόφυτες εκτάσεις έγιναν στάχτη, σπίτια, αποθήκες και καλλιέργειες υπέστησαν καταστροφές, ενώ ζήσαμε για άλλη μια φορά τη μανία της φωτιάς κάνοντας τον σταυρό μας που σωθήκαμε από τις φλόγες και σφίγγεται η καρδιά μας κάθε φορά που αντικρίζουμε το γκρίζο που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα.
Έναν περίπου χρόνο μετά τη φωτιά που κατέκαψε τη νοτιοανατολική Αττική και την ανατολική πλευρά του Βαρνάβα  ο πύρινος εφιάλτης ξαναχτύπησε! την βορειοδυτική πλευρά ζώντας ακόμη μία φορά τον πύρινο τρόμο και δώσαμε τη μάχη προσπαθώντας αυτή τη φορά να σώσουμε τις ζωές και τις περιουσίες των συγχωριανών που μας συμπαραστάθηκαν στις περσινές πυρκαγιές.
Κάθε χρόνο το ίδιο βιολί. Δεν αντέχουμε άλλο.
Ο τοπικός άρχοντας εδώ στον Βαρνάβα εκτός πολλών άλλων δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του κοινοτικού συμβουλίου. Πέρσι πριν τις πυρκαγιές ελήφθη απόφαση του Κ.Σ, με την οποία υποχρεώνονταν οι ιδιοκτήτες αγροτικών εκτάσεων πέριξ των κατοικιών του οικισμού και της περιφέρειας να καθαρίζουν τις εκτάσεις τους από τα ξερά χόρτα κλπ πριν την θερινή περίοδο. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα το έπραττε η κοινότητα, χρεώνοντας αντίστοιχα τον ιδιοκτήτη της έκτασης. Η απόφαση δεν εφαρμόστηκε ποτέ, παρά το πάθημα.
Η σημαντική ετήσια οικονομική επιχορήγηση που δίνεται στους ΟΤΑ από το Υπουργείο για λόγους πολιτικής προστασίας αποφυγής και πρόληψης πυρκαγιών, δαπανάτε κυρίως για άλλους σκοπούς (εργολαβίες κλπ) και όχι για τον σκοπό που προορίζεται.
Η εθελοντική ομάδα πυροπροστασίας που συστήθηκε για τα μάτια του κόσμου από την Κοινοτική αρχή, αρχές του 2009, ουδέποτε ενεργοποιήθηκε στην πράξη (εκπαίδευση, ενημέρωση, οργάνωση κλπ).

Ένας και περιβαλλοντικός σύλλογος, με διοικητικό συμβούλιο - που θα συνέβαλε υποτίθεται εκτός των άλλων και στην οργάνωση ομάδων προστασίας και πρόληψης κάθε χρόνο- διαλύθηκε στην ουσία το 2008, αφού αποξενώθηκε από τα μέλη του, μόλις έγινε συνειδητή η ανικανότητα τους όπως και η ηθικά απαράδεκτη σχέση του προέδρου του που ανέλαβε θέση εξαρτημένης σχέσης εργασίας  ως δικηγόρος της κοινότητας - διορισμένος - από τον ίδιο τον πρόεδρο της κοινότητας και χωρίς να παραιτηθεί από τον θέση του στον σύλλογο.
Οι Ενεργοί πολίτες του Βαρνάβα, που προσπάθησαν επίμονα να οργανώσουν δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανακύκλωσης περιθωριοποιήθηκαν ευσχήμως από το πολιτικό κατεστημένο του προέδρου της Κοινότητας, που τους εξέλαβε ως επικίνδυνους, για το δικό του πολιτικό μέλλον.
Μετά τις περσινές πυρκαγιές το σενάριο επαναλαμβάνεται – διαβάστε με ένα κλικ:
Να δούμε ΤΩΡΑ με τις επερχόμενες εκλογές των ΟΤΑ τι θα κάνουν!
ΟΙ ΧΆΡΕΣ ΤΈΛΕΙΩΣΑΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ και πολλοί απ αυτούς που μας εξουσίαζαν θα εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη του τόπου. Είμαι σίγουρος όμως, πως θα προσπαθήσουν κάπου να τρυπώσουν για να συνεχίσουν το μακάβριο έργο τους.

Μ. Αποστολόπουλος 

Υ.Γ : Χωρίς να μηδενίζουμε την παλαιά φρουρά, υπήρξαν πάντα οι λιγοστές εκείνες εξαιρέσεις ατόμων, που οι φωνές τους  πνίγηκαν μέσα στο ζοφερό αυτό τοπίο.

Ταμείο σχολίων:
Ανώνυμος είπε...
Αγαπητέ Μιχάλη , ο Βαρνάβας δεν διαφέρει σε τίποτα από τους άλλους Δήμους. Η ανεπάρκεια των τοπικών αρχόντων είναι ο κανόνας. Είναι λυπηρό όμως αυτοί οι άνθρωποι να γίνονται Δήμαρχοι με την δική μας θέληση. Οδυσσεας








Ανώνυμος είπε...
Αγαπητέ Μιχάλη, Εάν ο νυν κοινοτάρχης αλλά και ο προηγούμενος που έχει το ΘΡΑΣΟΣ να γράφει σε blog ότι "θρηνεί", ήταν Ιάπωνες θα έπρεπε να είχαν αυτοκτονήσει από ευθυξία για την ανικανότητα τους. Ομως ΑΡΚΕΤΑ! Τώρα θα μιλήσουν οι κάτοικοι του χωριού ακόμη και με τη βία. Ενας καμένος συντοπίτης σου...








διονυσία είπε...
όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα σύντομα θα καεί και το δικό σου. Κι έτσι έγινε. τρεξαμε να σώσουμε το σπίτι του γείτονα. Η κοινότητα απούσα ο πρόεδρος ετρεχε στα κανάλια για προβολή και η πυροσβστική εκανε οτι μπορούσε. οπως τα λές κλαιμε και θα κλαιμε καθε χρόνο. ΑΙΣΧΟΣ ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥς.
Ανώνυμος είπε...
Προς τους «καμένους» συντοπίτες του Βαρνάβα: Η ισχύουσα νομοθεσία πυροπροστασίας βασίζεται στην Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 4/1987 (Φ.Ε.Κ. Β΄724) που αφορά «Μέτρα πρόληψης πυρκαγιών σε οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές» και στην οποία γίνεται αναφορά στο «Άρθρο 433» του Ποινικού Κώδικα στο οποίο προβλέπονται ποινές για όσους δεν ενεργούν τα δέοντα για την «αποτροπή εμπρησμού». Υπάρχουν άτομα/οικογένειες που κάηκαν με τις φωτιές του Σαββάτου (17/7/2010) που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε μηνύσεις κατά ιδιοκτητών γειτονικών οικοπέδων/αλσυλλίων/δασικών εκτάσεων, που έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τον νόμο αλλά και τους γείτονες τους καθώς και του ΔΣ της Κοινότητας που όπως και το 2009 έτσι και φέτος δεν ενήργησε τα δέοντα για την πυροπροστασία του χωριού μας? Εάν ναι θα βρούμε τρόπο επικοινωνίας. Εμείς πάντως θα το ξεκινήσουμε και όπως πάει. Για τον Βαρνάβα ρε γαμώτο…! Για να μάθουν και να «πληρώσουν σε ευρώ» και όχι σε αναθέματα, όλοι όσοι κάθονται στην καρέκλα τους και νομίζουν ότι μας έχουν γραμμένους κανονικά αφού βέβαια υποσχεθούν τα πάντα προκειμένου να εκλεγούν. Πρόθεση μας είναι, σε θετική έκβαση εάν και όταν γίνει, να διατεθούν τα χρήματα για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος πυροεπαγρύπνησης και πυροπροστασίας. Ενας καμένος συντοπίτης σας!
Ανώνυμος είπε...
σας βρηκα και τα λεω -απο ανθρωπια ρε φίλε δεν ηρθε κανείς απο την κοινοτητα για να δείξει κάποιο ενδιαφέρον-αν ειμαστε καλά βρε παιδί μου τι γαιδουριά ειναι αυτή. Υστερα θα ζητήσουν να τους ψηφίσουμε. χα χα. Μπράβο για το θεμα, κάποιος ακούει για να βγάλουμε το αχτι μας.Ολη η γειτονιά μαζί σας.

5 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Μιχάλη , ο Βαρνάβας δεν διαφέρει σε τίποτα από τους άλλους Δήμους. Η ανεπάρκεια των τοπικών αρχόντων είναι ο κανόνας. Είναι λυπηρό όμως αυτοί οι άνθρωποι να γίνονται Δήμαρχοι με την δική μας θέληση.
    Οδυσσεας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Μιχάλη,
    Εάν ο νυν κοινοτάρχης αλλά και ο προηγούμενος που έχει το ΘΡΑΣΟΣ να γράφει σε blog ότι "θρηνεί", ήταν Ιάπωνες θα έπρεπε να είχαν αυτοκτονήσει από ευθυξία για την ανικανότητα τους. Ομως ΑΡΚΕΤΑ! Τώρα θα μιλήσουν οι κάτοικοι του χωριού ακόμη και με τη βία.
    Ενας καμένος συντοπίτης σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα σύντομα θα καεί και το δικό σου. Κι έτσι έγινε. τρεξαμε να σώσουμε το σπίτι του γείτονα. Η κοινότητα απούσα ο πρόεδρος ετρεχε στα κανάλια για προβολή και η πυροσβστική εκανε οτι μπορούσε. οπως τα λές κλαιμε και θα κλαιμε καθε χρόνο. ΑΙΣΧΟΣ ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προς τους «καμένους» συντοπίτες του Βαρνάβα: Η ισχύουσα νομοθεσία πυροπροστασίας βασίζεται στην Πυροσβεστική Διάταξη υπ’ αριθ. 4/1987 (Φ.Ε.Κ. Β΄724) που αφορά «Μέτρα πρόληψης πυρκαγιών σε οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές» και στην οποία γίνεται αναφορά στο «Άρθρο 433» του Ποινικού Κώδικα στο οποίο προβλέπονται ποινές για όσους δεν ενεργούν τα δέοντα για την «αποτροπή εμπρησμού». Υπάρχουν άτομα/οικογένειες που κάηκαν με τις φωτιές του Σαββάτου (17/7/2010) που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε μηνύσεις κατά ιδιοκτητών γειτονικών οικοπέδων/αλσυλλίων/δασικών εκτάσεων, που έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τον νόμο αλλά και τους γείτονες τους καθώς και του ΔΣ της Κοινότητας που όπως και το 2009 έτσι και φέτος δεν ενήργησε τα δέοντα για την πυροπροστασία του χωριού μας? Εάν ναι θα βρούμε τρόπο επικοινωνίας. Εμείς πάντως θα το ξεκινήσουμε και όπως πάει. Για τον Βαρνάβα ρε γαμώτο…! Για να μάθουν και να «πληρώσουν σε ευρώ» και όχι σε αναθέματα, όλοι όσοι κάθονται στην καρέκλα τους και νομίζουν ότι μας έχουν γραμμένους κανονικά αφού βέβαια υποσχεθούν τα πάντα προκειμένου να εκλεγούν. Πρόθεση μας είναι, σε θετική έκβαση εάν και όταν γίνει, να διατεθούν τα χρήματα για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος πυροεπαγρύπνησης και πυροπροστασίας.

    Ενας καμένος συντοπίτης σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σας βρηκα και τα λεω -απο ανθρωπια ρε φίλε δεν ηρθε κανείς απο την κοινοτητα για να δείξει κάποιο ενδιαφέρον-αν ειμαστε καλά βρε παιδί μου τι γαιδουριά ειναι αυτή. Υστερα θα ζητήσουν να τους ψηφίσουμε. χα χα.
    Μπράβο για το θεμα, κάποιος ακούει για να βγάλουμε το αχτι μας.Ολη η γειτονιά μαζί σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή