Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ στον ΒΑΡΝΑΒΑ – ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ –ΠΡΟΤΑΣΗ για ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

Επικαιρο - επαναδημοσίευση Ιαν. 2010

 Είναι απορίας άξιο βέβαια γιατί οι Κοινοτικές παρατάξεις του Βαρνάβα δεν φαίνεται να ασχολούνται με το θέμα του "Καποδίστρια 2 - Καλλικράτης". Σε 10 μήνες είναι οι δημοτικές εκλογές, δεν ενδιαφέρονται να δουν τι θα γίνει τελικά; Θα έχουμε υποψήφιο δήμαρχο από τα Μαραθώνα ή θα ψηφίσουμε των Αφιδνών ή του Καπανδριτίου (ανάλογα με ποιό δήμο θα συνενωθούμε).
Γιατί να μην πιέσουμε; Θα δεχθούμε τις όποιες αποφάσεις έτσι αγόγγυστα, οι οποίες πιθανόν και να καταστρέψουν ακόμη περισσότερο την κοινότητά μας;
Σας παραθέτουμε τη πρόταση των “Ενεργών Πολιτών Βαρνάβα” προς το κοινοτικό συμβούλιο για να συζητηθεί το θέμα του "Καποδίστρια 2" και τη πρόταση για δημοψήφισμα από τους κατοίκους του Βαρνάβα.
Δίνουμε στη δημοσιότητα το αίτημα που καταρχήν θέτουμε προς τον Πρόεδρο του κοινοτικού συμβουλίου Βαρνάβα ώστε να τεθεί σε συζήτηση σε προσεχή συνεδρίαση του Δ.Σ. το θέμα της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας («Καποδίστριας ΙΙ».
Ταυτόχρονα, ενημερώνουμε, ότι πρόθεσή μας είναι να ζητήσουμε διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή όχι οποιουδήποτε σεναρίου συνένωσης της Κοινότητας Βαρνάβα με άλλους Δήμους.
Θέλουμε έτσι, να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση στην κοινότητά μας για τη σημασία των επερχόμενων διοικητικών αλλαγών στην αυτοδιοίκηση και των συνεπειών τους, αντί απλώς να περιμένουμε παθητικά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
Και βεβαίως, θεωρούμε υποχρέωσή μας να επιμείνουμε ώστε να απευθυνθεί η κοινοτική αρχή –επιτέλους, προς στους δημότες, για να εκφράσουν τη γνώμη τους με δημοψήφισμα, για όσα θα αλλάξουν οριστικά την καθημερινότητά τους.
Μ. Αποστολόπουλος

«ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΒΑΡΝΑΒΑ, για μια άλλη πόλη»
Προς τον πρόεδρο του κοινοτικού Συμβουλίου,
Γραφείο προέδρου.


Υποβολή πρότασης για συζήτηση στο κοινοτικό συμβούλιο
Θέμα: Διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος.

Κε Πρόεδρε,

Η περίοδος που διανύουμε είναι η πλέον κρίσιμη για την ύπαρξη του Βαρνάβα ως αυτοτελούς Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι κρίσιμη όμως και για την ίδια την αυτοδιοίκηση.
Όπως γνωρίζετε, επιταχύνεται ο χρόνος ανακοίνωσης και εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης (Καποδίστριας ΙΙ), η οποία μεταξύ άλλων, προβλέπει συνένωση των σημερινών ΟΤΑ με πληθυσμιακά κριτήρια. Οι νέοι Δήμοι μάλιστα, θα συσχετίζονται με τον κυοφορούμενο νέο εκλογικό νόμο και την κατανομή των βουλευτικών εδρών της χώρας. Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με όσα επισήμως έχουν ανακοινωθεί, ο Βαρνάβας θα πάψει να αποτελεί αυτοτελή Κοινότητα. Θεωρούμε συνεπώς καταρχήν, ότι όλα αυτά επείγει να συζητηθούν στο κοινοτικό συμβούλιο.

Επιπλέον προτείνουμε να εξετάσει το κοινοτικό συμβούλιο πρότασή μας, που ως ομάδα δια του παρόντος καταθέτουμε, περί διοργάνωσης τοπικού δημοψηφίσματος για την αποδοχή ή όχι οποιουδήποτε σεναρίου συνένωσης της Κοινότητας Βαρνάβα με άλλους Δήμους.

Γνωρίζουμε βεβαίως, ερμηνεύοντας το άρθρο 216 του Δημοτικού & Κοινοτικού Κώδικα «περί διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων», ότι η οποιαδήποτε απόφαση των δημοτών της Κοινότητας Βαρνάβα επί του συγκεκριμένου θέματος δεν μπορεί να έχει υποχρεωτική ισχύ. Θα έχει όμως αδιαμφισβήτητη πολιτική βαρύτητα.

Θεωρούμε ότι με την διενέργεια δημοψηφίσματος θα δοθεί η δυνατότητα στους δημότες να εκφράσουν τη γνώμη τους για ένα καθοριστικό για την καθημερινότητά τους ζήτημα και θα σταλεί, προς κάθε κατεύθυνση, ένα ηχηρό μήνυμα δημοκρατίας που θα κατοχυρώνει τη θέση της Κοινότητάς μας εν’ όψει των εξελίξεων.

Τέλος πιστεύουμε, ότι μέσα σ’ ένα κλίμα απόκρυψης και παθητικής αποδοχής των στόχων και των συνεπειών της νέας διοικητικής αναδιάρθρωσης, -που θα πλήξει ανεπανόρθωτα το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, οφείλετε ως κοινοτικό συμβούλιο να ανοίξετε δημόσια και ανοιχτά τη συζήτηση και να εξασφαλίσετε όρους για την ουσιαστική ενημέρωση των δημοτών, αν θέλετε να ισχυρίζεστε στο μέλλον ότι οι αποφάσεις σας ήταν σύμφωνες με την ουσία του ρόλου και της αποστολής σας.
1 σχόλια:

ΚΟΛΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...

Συμφωνώ με την πρότασή σας.
Άλλωστε το ζήτημα του δημοψηφίσματος το είχα θέσει ήδη από τον Σεπτέμβριο 2008, όταν συζητήθηκε το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης στο Κοινοτικό Συμβούλιο Βαρνάβα.
Η εμπεριστατωμένη εισήγησή μου κατέληγε ως εξής: "...Θεωρώ λοιπόν ότι αν κατανοούμε την κρισιμότητα της συγκεκριμένης απόφασης, αν πιστεύουμε στη Δημοκρατία, αν σεβόμαστε το δικαίωμα των πολιτών να αποφασίζουν αυτοί για τις τύχες του τόπου τους, θα πρέπει απόψε κιόλας ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΠΙΚΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ για να εκφραστεί ο Λαός, αφού προηγηθεί μια σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, για όλες τις απόψεις του ζητήματος, χωρίς μικροπολιτικές, χωρίς ψευτοαντιθέσεις, χωρίς ανόητες αντιπαραθέσεις,αλλά ενωτικά, προσθετικά και με γνώμονα πάντα το συμφέρον του τόπου.
Αυτή είναι η τελική μου θέση και αυτήν την θέση ζητώ,θα έλεγα απαιτώ να πάρει το Κοινοτικό Συμβούλιο...."
(Ολόκληρη η εισήγηση στο geKollias.blogspot.com/2008/09/blog-post.html
23 Ιανουαρίου 2010 9:23 π.μ.

Ανταλλαγή σχολίων με το Blog  του Γ. Κόλλια

Blogger Ο/Η ΚΟΛΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...
Παρ΄ ότι δεν με ικανοποιεί η χωροταξική διάταξη δεν θα συμφωνήσω με τον κ. Αποστολόπουλο, όσον αφορά την υποβάθμιση. Πέρα από τον ΧΥΤΑ και τις καμένες εκτάσεις δεν θεωρώ υποτιμητικό να ονομάζεται το χωριό μου Μαραθώνας (εδώ συμφωνώ με τον ή την Ανώνυμο). Κι ακόμη τυχόν συνένωση με το έκτρωμα των 9 Δήμων και Κοινοτήτων (από Αφιδνες μέχρι Αυλώνα, με έδρα τον Ωρωπό, δεν αλλάζει ούτε τον ΧΥΤΑ, ούτε τις καμένες εκτάσεις, αλλά παράλληλα δίνει στον Βαρνάβα τον ρόλο της "επαρχίας της επαρχίας", με ότι συνεπάγεται αυτό. Δημοψήφισμα θα γίνει στον Βαρνάβα, το οποίο θα αποφασισθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Κ.Σ. την Κυριακή 2 Μαΐου, ώρα 7 μ.μ. (κατά δήλωση του Προέδρου). Περισσότερα σε νέα ανάρτηση αύριο
29 Απριλίου 2010 12:38 μ.μ.

Blogger Ο/Η Μιχάλης Αποστολόπουλος είπε...
Αντιλαμβάνομαι την θέση σας αλλά παρακαλώ να μας αναλύσετε τι ΔΕΝ σας ικανοποιεί από την χωροταξική διάταξη και επιπρόσθετα να μας πείτε γιατί λέτε ότι είναι υποτιμητικό να ονομάζεται το χωριό μας Μαραθώνας. Ετσι κι αλλιώς το ιστορικό ονομα του ΒΑΡΝΑΒΑ χάθηκε δια παντώς κι αυτό μας λυπεί ΟΛΟΥΣ. Παρακαλώ απαντήστε στα επιχειρήματα, για να εχουμε μια καλύτερη εικόνα της θέσης σας. Ο Βαρνάβας δεν συνορεύει καν με τον Μαραθώνα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών εξυπηρετείται καθημερινά προς τα δυτικά δηλ. το Καπανδρίτη, λόγω εγγύτητας στις αγορές, τα σχολεία, το κέντρο υγείας, το ταχυδρομείο, την αστυνομία, την πρόσβαση προς Αθήνα κτλ. Τα ΚΑΤΑ της συνένωσης με Μαραθώνα. 1. Η Μεγάλη χιλιομετρική απόσταση μέσα από βουνά και κλειστές- επικίνδυνες στροφές. 2. Πρακτική Αδυναμία Εξυπηρέτησης ανάγκών καθημερινότητας της ζωής των πολιτών του Βαρνάβα. 3. Περαιτέρω οικονομική υποβάθμιση του Βαρνάβα που θα λογίζετε πλέον σαν οικισμός ενός τεράστιου Δήμου, στην ακρη των συνόρων. 4. Θα υπαγόμαστε διοικητικά στο Μαραθώνα, πληρώνοντας δημοτικά τέλη, αλλά θα συνεχίσουμε να εξυπηρετούμεθα και να επικοινωνούμε με τις υπηρεσίες που μας προσφέρει το Καπανδρίτη.Οξύμωρο! ΤΕΛΟΣ ολοι θέλουμε το ΚΑΛΥΤΕΡΟ γι αυτόν τον παραμελημένο τόπο. Ελπίζω το ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, αν τελικά γίνει, να δώσει την ΛΥΣΗ και το ΜΗΝΥΜΑ που χρειάζεται, ασχετα με το αποτέλεσμα.
30 Απριλίου 2010 8:34 π.μ.
Διαγραφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου