Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

ΚΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ & ΤΟ ΧΑΟΣ... στον Βαρνάβα και παντού!

«Ζούμε σε ένα χάος με το οποίο κανείς δεν είναι ευχαριστημένος, ένα χάος στο οποίο δρουν και σοβούν οι ταπεινότερες, οι πιο υλικές και ανόσιες στην τύφλωσή τους άλογες δυνάμεις» αναφέρει ο Ευγένιος Ιονέσκο σε ένα κείμενό του για την κουλτούρα και την πολιτική. « Η κουλτούρα είναι αναπόσπαστη από την πολιτική» υποστηρίζει. Η ιδεολογία, η φιλοσοφία, η τέχνη δεν έχουν πλέον θέση στα προγράμματα των κομμάτων και στις ομιλίες των πολιτικών και αφήνουν παγερά αδιάφορους τους πολίτες. Το δόγμα «η εξουσία για την εξουσία» κυριαρχεί, ενώ τα προβλήματα, τις τελευταίες δεκαετίες, διογκώνονται και πολλαπλασιάζονται. Χωρίς άλλο στόχο – εκτός από την διατήρηση της εξουσίας – χωρίς όραμα τα αδιέξοδα έρχονται πολλές φορές σαν φυσικά επακόλουθα.

«Ανόητο να είσαι ο ισχυρότερος, λυσσώδης μάχη, αδίστακτη, αφού οι ιδεολογίες και οι ηθικές έχουν εξαφανιστεί»

Σήμερα που η εικόνα είναι σημαντικότερη από το μήνυμα, από το λόγο, σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίο και επιβεβλημένο να επανασυνδεθεί η πολιτική με την Παιδεία, τον πολιτισμό και να στηριχθεί στην φιλοσοφία. Για να δώσει λύσεις και να συνεχίσει να ζει. Για να αποκτήσει ξανά περιεχόμενο.

Διαφορετικά, θα παραμείνει στο επίπεδο της απλής διαχείρισης, της διανομής του μοιράσματος των οικονομικών αγαθών, θα είναι μια υπόθεση που θα ενδιαφέρει λίγους και σίγουρα όχι τους νέους.

Και για να θυμηθούμε τον Πλάτωνα «οι πολιτείες θα κυβερνηθούν άριστα μόνον αν βασιλεύουν οι φιλόσοφοι ή αν οι βασιλείς φιλοσοφήσουν».

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

Αλέξης Ηλιάδης - Ε.Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου