Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Εντυπωσιακή νύχτα στις 27 Σεπτεμβρίου: Έρχεται η… υπερπανσέληνος στον Βαρνάβα! – Η επόμενη το… 2033!

....Είπαμε στην τοπική πρόεδρο του Βαρνάβα "βίρα τις άγκυρες του πολιτισμού" προτείνοντας την καταπληκτική ιδέα για την διεξαγωγή συναυλίας στον άπλετο χώρο πίσω ακριβώς από τον Μεσαιωνικό Πύργο. Κατ αρχήν αντέδρασε  θετικά και  περιμένουμε ...
Ιδιαίτερη νύχτα αναμένεται να είναι η 27η Σεπτεμβρίου. Θα έχουμε την πρώτη ολική έκλειψη υπερπανσελήνου από το 1982 – ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο μιας και αναμένεται να ξανασυμβεί το 2033.

Η NASA κυκλοφόρησε ένα βίντεο που μας συστήνει το σπάνιο αυτό φαινόμενο ενώ παράλληλα εξηγεί τη σημασία του και τη διαδικασία που το προκαλεί.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τη βραδιά εκείνη, η Σελήνη θα φαίνεται έντονα κόκκινη και 14% μεγαλύτερη σε μέγεθος από το σύνηθες στην παρατήρησή της από τη Γη. Η υπερπανσέληνος συμβαίνει διότι η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κυκλική αλλά ελλειπτική.
Υπερπανσέληνο έχουμε όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της και τότε φαίνεται 14% μεγαλύτερη και 30% λαμπρότερη σε σχέση με την εμφάνισή της όταν βρίσκεται στο απόγειό της.
MikeA

1 σχόλιο:

  1. Καταπληκτική ιδέα, τι όμορφο θα ήταν αλήθεια. Αμφιβάλλω για τις προθέσεις τους, όπως λέτε όνειρο θερινής νυκτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή