Ενώ μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται να παραλάβει η ΚΕΔΚΕ από τις Διοικητικές Επιτροπές του υπουργείου Εσωτερικών το σχέδιο του νέου Καποδίστρια, «διχασμένοι» ως προς τον τρόπο εφαρμογής του, εμφανίζονται πολλοί δήμαρχοι.
Αν οι Επιτροπές Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεδριάσουν, όπως και τώρα, με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς και τις επόμενες ημέρες, τότε πολύ σύντομα το οριστικό σχέδιο θα παραδοθεί προς ενημέρωση στην ΚΕΔΚΕ.
Από την πλευρά της η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, προβλέπεται να παραδώσει το οριστικό σχέδιο στις ΤΕΔΚ όλης της χώρας, οπότε πριν τα Χριστούγεννα κι εκτός απροόπτου θα έχει παραλειφθεί από τους ενδιαφερόμενους.
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΕΣΜΩΝ
Ήδη συνεδρίασε η Επιτροπή Θεσμών της ΚΕΔΚΕ, προκειμένου να διαμορφωθούν κάποιες πρώτες απόψεις για την διοικητική μεταρρύθμιση.
Όπως πληροφορηθήκαμε, μεταξύ των προτάσεων που θα υποβληθούν είναι:
• Η διεύρυνση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
• Η συγκρότηση τριών επιτροπών, οικονομικής, επιχειρησιακής και χωροταξίας και περιβάλλοντος, σε κάθε Ο.Τ.Α. Αʼ βαθμού.
• Ο ορισμός από τον Δήμαρχο τοπικών αντιδημάρχων.
• Η ποσόστωση συμμετοχής στα Δημοτικά Συμβούλια να είναι αναλογική των συνενούμενων Δήμων.
• Η διατήρηση των Τοπικών Συμβουλίων, όπως και των παλιών υπηρεσιών των Δήμων.
• Η άμεση εκλογή του Περιφερειάρχη και η διατήρηση του 60% για τις πλειοψηφίες.
• Η θεσμοθέτηση αντιπεριφερειαρχών στις παλιές Νομαρχίες.
• Η αναλογική εκπροσώπηση των Νομών.
• Η κατανομή των αρμοδιοτήτων των Νομαρχιών στους Δήμους και στις Περιφέρειες.
• Η έδρα των νέων Δήμων να ορίζεται με κριτήρια της ΚΕΔΚΕ.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων επεσήμανε ότι «η διοικητική μεταρρύθμιση καθυστέρησε και έπρεπε ήδη να αποτελεί πραγματικότητα. Δεν μπορεί, όμως, να προχωρήσει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, αν δεν δοθούν οι απαραίτητοι πόροι».
ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ
Άλλοι Αυτοδιοικητικοί παράγοντες θεωρούν ότι για να γίνουν οι Δήμοι λειτουργικοί και αποδοτικοί, πρέπει να μεγαλώσουν και να αποκτήσουν σύγχρονες δομές και μεθόδους διαχείρισης των υποθέσεών τους.
Παράλληλα, πολλοί «πολέμιοι» της μεταρρύθμισης δηλώνουν πως δεν είναι πανάκεια η συνένωση των Δήμων και Κοινοτήτων.
Μάλιστα δηλώνουν ότι οι αρμόδιοι χρειάζεται να αφουγκραστούν τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.
Ακόμη διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ οφείλει, πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, να θυμηθεί τι έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Οι «αντιδρούντες» εκτιμούν πως ο σχεδιασμός πρέπει να είναι σωστός, χωρίς μεγάλες συρρικνώσεις και χωρίς εγκατάλειψη του κόσμου που ζει στην ύπαιθρο.
ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
Όμως μαζί με την διοικητική μεταρρύθμιση είναι επιβεβλημένο να αλλάξει και η συμπεριφορά. Δεν επιτρέπεται, υπογραμμίζουν αυτοδιοικητικοί παράγοντες, να συνεχιστεί η σημερινή πρακτική της παρακράτησης πόρων, αθέτησης προγραμματικών συμβάσεων και χρηματοδότησης δράσεων «κατόπιν ενεργειών μου».
Αντίθετα να αποδίδεται απευθείας στους Δήμους, με βάση πληθυσμιακά και άλλα αντικειμενικά κριτήρια, το σύνολο των προϋπολογισμών και των προγραμμάτων, που σήμερα τα διαχειρίζονται διάφορα υπουργεία για λογαριασμό των… Δήμων.
Αν δεν κοπεί οριστικά και αμετάκλητα η εξάρτηση – και κυρίως η οικονομική – των νέων θεσμών από την κεντρική κυβέρνηση, δεν έχει κανένα νόημα η οποιαδήποτε αλλαγή.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου