Σάββατο, 3 Απριλίου 2010

Ηγγικεν η ώρα - ΒΑΡΝΑΒΑΣ Αττικης - Καλλικράτης Συνένωση

Ηγγικεν η ώρα να μπούμε στην τελική ευθεία του προγράμματος "Καλλικράτης", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ.
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως το πρόγραμμα αυτό θα επηρεάσει καθοριστικά το παρόν και το μέλλον της αυτοδιοίκησης, του κράτους και κατά συνέπεια και της κοινωνίας.
Ο κ. Ραγκούσης έδωσε το χρονοδιάγραμμα του νομοσχεδίου "Καλλικράτης". Οπως είπε, εντός των ημερών ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο και στη συνέχεια θα γνωστοποιηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για το χωροταξικό, δηλαδή τις συνενώσεις δήμων. Τέλος, εντός του Μαΐου το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη Βουλή.
Ως προς την ουσία, ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι δήμοι με τον "Καλλικράτη" αναλαμβάνουν επιπλέον αρμοδιότητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ειδικότερα, μεταφέρονται από τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης στον πρώτο:
- πολεοδομικές αρμοδιότητες
- πολιτικές πρόνοιας (βρεφονηπιακοί σταθμοί, καταβολή κοινωνικών επιδομάτων κλπ)
- αρμοδιότητες υγείας
- προγράμματα δημόσιας υγιεινής, εμβόλια
- αρμοδιότητες παιδείας (ανέγερση σχολείων, επισκευές, μεταφορά μαθητών από τους τόπους κατοικίας τους στα σχολεία, κλπ). «Το σχολείο γίνεται υπόθεση των δήμων», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών
- αρμοδιότητες εμπορίου. Εκδοση αποφάσεων για λειτουργία λαϊκών αγορών
- αρμοδιότητες ανάπτυξης. Εργα υποδομών, αγροτική οδοποιΐα
- αρμοδιότητες μεταφορών-γραμμές λεωφορείων
Ο κ. Ραγκούσης κατέστησε σαφές, πως κάθε μεταβολή στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων θα λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματά τους και πρόσθεσε πως, αν χρειαστεί, θα γίνονται προσλήψεις επιστημόνων μέσω ΑΣΕΠ.
Το πρόγραμμα "Καλλικράτης" θα χρηματοδοτείται μέσω των ΚΑΠ στους οποίους θα περιλαμβάνεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο ΦΠΑ και ο φόρος ακίνητης περιουσίας.
Οπως επεσήμανε ο υπουργός, θα εξασφαλιστεί ότι όλες οι αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν, θα συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους.
Οσον αφορά τη χωροθέτηση των δήμων ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως ο αριθμός των νέων δήμων μετά την εφαρμογή του προγράμματος, θα είναι περίπου 370, ενώ οι μεγάλοι δήμοι δεν θα συνενωθούν.
_________________________________

Τον Μάιο θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη. Το Χωροταξικό, δηλαδή ποιοι δήμοι θα συνενωθούν, αναμένεται μέχρι τις αρχές Απριλίου, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος για συζήτηση και προτάσεις.
Η οικονομική κρίση δεν άγγιξε το σχέδιο για την αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση και δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να αναβληθεί για το μέλλον. Η οικονομική κρίση θα έχει διάρκεια στη χώρα και μάλιστα μεγάλη, γι' αυτό και οι θεσμικές αλλαγές που είναι απαραίτητες να γίνουν, πρέπει να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς.
Άλλωστε ένα από τα πλεονεκτήματα του Καλλικράτη είναι ότι θα περιορίσει σημαντικά τα έξοδα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Όχι μόνον από τη μείωση των αιρετών που αμείβονται, αλλά κυρίως από την καθεαυτή λειτουργία των συνενωμένων δήμων.
Η τοπική αυτοδιοίκηση με το σχέδιο Καλλικράτης αλλάζει μορφή, θα έχει δυνατότητες να παρεμβαίνει στην καθημερινότητα των κατοίκων και θα είναι στο χέρι των εκλεγμένων να αναδιοργανώσουν την περιφέρεια της χώρας.

Στο σενάριο που προκρίνουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη συνένωση των 56 δήμων και κοινοτήτων στο «υπόλοιπο Αττικής» ώστε να γίνουν 17. Μεταξύ των αλλων περιλαμβάνει και τον Βαρνάβα που συνενώνεται του με τους:

Το Καπανδρίτι με τις Αφίδνες, το Πολυδέντρι, το Βαρνάβα και το Κάλαμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου