Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Σχεδιάζονται δραστικές αλλαγές στον Καλλικράτη για Δήμους Ανατολικής Αττικής

Προτάσεις για αλλαγές στους Δήμους της Ανατολικής Αττικής

Ο «σχεδιασμός» της κυβέρνησης λοιπόν κάνει λόγο για δύο δήμους σύμφωνα με τον νέο Καλλικράτη. Ο ένας θα περιλαμβάνει τον Μαραθώνα, το Γραμματικό και τον Βαρνάβα και ο άλλος τη Νέα Μάκρη.

Αλλαγές στον «Καλλικράτη» με «χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ ώστε να γίνουν πλέον αποτελεσματικοί και να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμμα πρωτογενούς
δημοκρατίας» αλλά και άρση των απολύσεων και προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Αναφορικά με τον «Καλλικράτη» ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «σχεδιάστηκε εξαρχής για να αποτελέσει το όχημα προώθησης των μνημονιακών πολιτικών στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης», προσθέτοντας όρο «ο «Καλλικράτης» δεν ατύχησε απλώς επειδή συνέπεσε χρονικά με την οικονομική κρίση ούτε μόνο γιατί δεν «προικοδοτήθηκε» με τα υπεσχεμένα τουλάχιστον 4 δις. Σχεδιάστηκε εξαρχής με άξονα τις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις για λιτότητα και ‘λιγότερο κράτος’». Γι’ αυτό και, όπως είπε, «η κυβέρνηση μας, μετά από ουσιαστική αποτίμηση, των συνεπειών εφαρμογής του «Καλλικράτη» θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση και εκπόνηση το νέο θεσμικό πλαίσιο. Βασικά στοιχεία θα αποτελέσουν:
  • Η χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ ώστε να γίνουν πλέον αποτελεσματικοί και να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμμα πρωτογενούς δημοκρατίας.
  • Η αποκέντρωση και ο σαφής προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων κάθε επιπέδου διοίκησης.
  • Η επαρκής και ακριβής κατανομή των πόρων και των αντιστοίχων επενδυτικών μέσων.
  • Ο βαθύς εκδημοκρατισμός της λειτουργίας της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης με τη θέσπιση συμμετοχικών θεσμών ως αναπόσπαστο και δομικό μέρος της θεσμικής και πολιτικής τους λειτουργίας.
Με βάση τα ανωτέρω έχουν αρχίσει να κατατίθενται οι πρώτες εισηγήσεις από κάθε ενδιαφερόμενο προκειμένου να διαμορφωθεί το κλίμα των αλλαγών και στην Ανατολική Αττική μέχρι την ημέρα που το σχετικό νομοσχέδιο θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση, κάτι που υπολογίζεται να γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες του notioanatolika.gr, μέσα στον Μάιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις όποιες τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας σε συνδυασμό όμως με μια νέα… παράμετρο η οποία έχει να κάνει με τον τρόπο που σκέφτονται τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ!.
Έτσι φαίνεται ότι χωρίς αλλαγές θα προχωρήσουν σίγουρα οι Δήμοι Κορωπίου, Παιανίας – Γλυκών Νερών Ραφήνας – Πικερμίου και 3Β (Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης) ενώ σε όλους τους υπόλοιπους – λίγο ή περισσότερο – «παίζουν» ανακατατάξεις.
Ο Δήμος Λαυρεωτικής
Η σημαντικότερη είναι, ίσως, αυτή που αφορά τον υπάρχοντα Δήμο Λαυρεωτικής. Ενδέχεται η Κερατέα να συνενωθεί με τον Κουβαρά και να αποτελέσουν έναν νέο δήμο ενώ το Λαύριο να παραμείνει μαζί με τον Άγιο Κωνσταντίνο!
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι έτσι θα δοθεί ένα τέλος στον σχεδιασμό έμπνευσης του Θεόδωρου Πάγκαλου ο οποίος βλέποντας τις αντιδράσεις των κερατιωτών στον ΧΥΤΑ ήθελε να αμβλύνει τη δυναμικότητα των αντιδράσεων της Κερατέας εντάσσοντάς την σε ένα μεγαλύτερο δήμο (της Λαυρεωτικής).
Ο Δήμος Μαραθώνα
Παρόμοια λογική αφορά και τον ενοποιημένο Δήμο Μαραθώνα αφού η ενοποίηση Μαραθώνα – Νέας Μάκρης (συμπεριλαμβανομένων του Γραμματικού και του Βαρνάβα) ήταν έμπνευσης του τότε δημάρχου Ιορδάνη Λοίζου ώστε να αποφευχθεί η αντίδραση για τον ΧΥΤΑ Γραμματικού.

Ο «σχεδιασμός» της κυβέρνησης λοιπόν κάνει λόγο για δύο δήμους σύμφωνα με τον νέο Καλλικράτη. Ο ένας θα περιλαμβάνει τον Μαραθώνα, το Γραμματικό και τον Βαρνάβα και ο άλλος τη Νέα Μάκρη.
Ο Δήμος Σαρωνικού
Η… απομάκρυνση του Κουβαρά από τον Δήμο Σαρωνικού δεν αναμένεται να δημιουργήσει άλλες αλλαγές στον συγκεκριμένο ΟΤΑ και έτσι Καλύβια, Ανάβυσσος, Π. Φώκαια και Σαρωνίδα θα παραμείνουν υπό τη… σκέπη του, καθιστώντας τον μάλιστα πιο… ομοιογενή!
Ο Δήμος Μαρκοπούλου
Εντυπωσιακή αλλαγή θα θεωρηθεί αυτή στον Δήμο Μαρκοπούλου αφού γίνεται προσπάθεια από Πορτοραφτιώτες να πείσουν το υπουργείο ότι η περιοχή τους μπορεί από μόνη της να αποτελέσει έναν δήμο λόγω της πληθυσμιακής έκρηξης των τελευταίων ετών και λόγω «της διαφοράς αντίληψης μεταξύ των κατοίκων των δύο περιοχών».
Βέβαια κάτι τέτοιο θα αποδυναμώσει τόσο το Πόρτο Ράφτη όσο και το Μαρκόπουλο και πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό από μια κυβέρνηση η οποία ευαγγελίζεται ισχυρούς ΟΤΑ!
Ο Δήμος Παλλήνης
Αντιδράσεις όμως κατατίθενται και στον Δήμο Παλλήνης αφού θεωρείται ότι η Παλλήνη ως… πρωτεύουσα της ανατολικής Αττικής μπορεί να αποτελεί έναν και μόνο δήμο χωρίς τη συμμετοχή του Γέρακα και της Ανθούσας, περιοχών οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν τον άλλο δήμο του ενιαίου σήμερα ΟΤΑ.
Παράλληλα υπάρχει και η άποψη – η οποία όμως δε θεωρείται και ιδιαίτερα ισχυρή – ότι δεν είναι δυνατόν ο Γέρακας να εκλέγει τον δήμαρχο και της Παλλήνης υπονοώντας σαφώς την κυριαρχία του Θανάση Ζούτσου.
Ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος
Αλλαγές όμως θεωρείται ότι πρέπει να γίνουν και στον Δήμο Σπάτων, Αρτέμιδας αφού θεωρείται ο ΟΤΑ της ανατολικής Αττικής με τη μεγαλύτερη διάσταση απόψεων των κατοίκων των δύο περιοχών. Αφενός οι Σπαταναίοι δεν επιθυμούν να παραδώσουν την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή αφετέρου οι κάτοικοι της Αρτέμιδας θεωρούν ότι αυτοί πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο στις εξελίξεις δεδομένης της ανάπτυξης της περιοχής τους τα τελευταία χρόνια.
Ήδη από την Αρτέμιδα μεθοδεύεται παρέμβαση στο υπουργείο προκειμένου να γίνει κατανοητή, έτσι υποστηρίζεται, η διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών αφού «οι Σπαταναίοι έχουν γυρισμένη την πλάτη στη θάλασσα» όπως χαρακτηριστικά λέγεται!
Το τι θα πράξει το υπουργείο και η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τον αυτοδιοικητικό χάρτη της ανατολικής Αττικής είναι κάτι που θα πυροδοτήσει πλήθος αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων το επόμενο χρονικό διάστημα.
Και σίγουρα το επόμενο χρονικό διάστημα πολλά θα ακουστούν και ακόμα περισσότερα θα γραφτούν για τις προθέσεις όλων των πλευρών!
notioanatolika.gr
Θα περιμένουμε να δούμε κατά πόσον και ποιες από αυτές τις προτάσεις θα υλοποιηθούν.
via Blogger 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου