Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Ο Βαρνάβας βαδίζει… τον δρόμο της Ανακύκλωσης.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από μια ομάδα τριών ενεργών πολιτών – εθελοντών πάνω στην ενεργοποίηση μιας μελέτης για την εναλλακτική διαχείριση των Σ.Α του χωριού, που είχε παραγγείλει η προηγούμενη Κοινοτική Αρχή (Γ. Κόλλιας), στον γνωστό Περιβαλλοντολόγο κ. Φίλιππο Κυρκίτσο.

Με βάση την μελέτη αυτή που επικαιροποιήθηκε με τα τωρινά δεδομένα έγινε αποδεκτή από την σημερινή Κοινοτική Αρχή (κ. Ν. Βούλγαρης) και την αντιπολίτευση (κ.κ Γ. Κόλλια και Π. Στάμου) της Κοινότητας Βαρνάβα.

Στις επισκέψεις στον Δήμο Παιανίας και το Δήμο Ελευσίνας που οργάνωσε η εθελοντική ομάδα, διαπιστώθηκε ότι η υλοποίηση της προσπάθειας είναι εφικτή. Οι κάτοικοι του Βαρνάβα σε συνεχείς ενημερώσεις που έγιναν, (στα σχολεία, στους φορείς, στους υπαλλήλους και στους κατοίκους ), δέχθηκαν με ενθουσιασμό να συμμετάσχουν στο Πρόγραμμα.

Η Κοινότητα ήρθε σε συμφωνία με την Ελληνική Εταιρία Ανάκτησης Ανακύκλωσης, αλλά και τα υπόλοιπα συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης δηλαδή:

· Την Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε – Ανακύκλωση ολων των συσκευών ( κουζίνες, ψυγεία, μικροσυσκευές, κλπ ) “ έχουν πρίζα”.

· Την ΕΔΟΕ – Ανακύκλωση οχημάτων Τέλους Ζωής.

· Την ΑΦΗΣ – Ανακύκλωση μπαταριών.

Στο πρόγραμμα είναι μετά από 1-2 μήνες ( από το ξεκίνημα των ΜΠΛΕ ΚΑΔΩΝ ) να προχωρήσει η Κοινότητα στο πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης, (λιπασματοποίηση των ‘ πράσινων’) και Κοινοτική κομποστοποίηση κλαδιών, χόρτων, Κοινοτικού γκαζόν κλπ.

Με τον τρόπο αυτό προγραμματίζεται η δραστική μείωση των απορριμμάτων

το περίπου 50% -55%

Των ανακυκλώσιμων προϊόντων να καταλήγει στους ΜΠΛΕ κάδους και

κάπου 30% - 40%

θα μπορεί να γίνουν οικιακό κομπόστ (λίπασμα).

Άμεση εναλλακτική διαχείριση, πάνω από το 90% της παραγωγής σκουπιδιών της.


Η σύσταση της ομάδας των τριών εθελοντών ( Αλέξανδρου Προκοπάκη, Χριστόφορου Ρώσση και Μιχάλη Αποστολόπουλου ) και η πρωτοβουλία που ανέπτυξαν έφερε άμεσα αποτελέσματα, που έβαλαν σε κίνηση τον τροχό της Ανακύκλωσης στον Βαρνάβα.

Η Κοινότητα Βαρνάβα στηρίζει την προσπάθειά της στην εμπειρία που δανείζεται από τον πρότυπο Δήμο της Παιανίας και φιλοδοξεί να πετύχει τα ίδια αριστα αποτελέσματα.

Η αγάπη των κατοίκων για τον τόπο και το ενδιαφέρον της ομάδας εθελοντών των διαφόρων φορέων που έχουν εν τω μεταξύ πλαισιώσει την πρωτοβουλία των τριών πρώτων, είναι η εγγύηση γι αυτό.


1 σχόλιο:

  1. Ακούσαμε και διαβάσαμε για την ανακύκλωση που αρχίζει στον Βαρνάβα εδώ και 2 σχεδόν μήνες
    Μπορείτε μας πείτε πότε αρχίζετε. Πότε θα βάλετε τους κιαλλους μπλε κάδους.
    Εμείς σαν κάτοικοι είμαστε έτοιμοι. Εσείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή