Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ...ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΙΛΑΜΕ ;

Φίλες και φίλοι μας, συμπολίτες μας.

Πριν μόλις λίγους μήνες (13.2.08) γιορτάστηκε στην Κοινότητα η «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΒΑΡΝΑΒΑ». Έγιναν ομιλίες, παρουσιάσεις, δημοσιεύσεις, ημερίδες κ.λπ. στα σχολεία και αλλού με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Και βέβαια, ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια ήταν και είναι η διαχείριση των απορριμμάτων μας και η διακοπή λειτουργίας της παράνομης χωματερής του χωριού μας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο Βαρνάβας προσπαθεί αφού με πρωτοβουλία εθελοντών συγκροτήθηκε μια κοινοτική επιτροπή για την ανακύκλωση – μέλη της επιτροπής είναι ή ήταν οι εκπρόσωποι των 3 κομματικών παρατάξεων όπως και 3 εθελοντές (ενεργοί πολίτες ).

Με την δουλειά που πρόσφεραν οι εθελοντές άνοιξαν το δρόμο και έβαλαν τα θεμέλια για να ξεκινήσει η λειτουργία των προγραμμάτων Ανακύκλωσης. (Συμβάσεις με εταιρίες, τεχνική υποστήριξη, επίλυση προβλημάτων, οργάνωση παρουσιάσεων, επικοινωνία με ομάδες πολιτών κ.λ.π).

  • Μπλε κάδοι
  • Ανακύκλωση χαρτιού
  • Ανακύκλωση μπαταριών
  • Ανακύκλωση Ηλεκτρικών συσκευών
  • Οχήματα τέλους ζωής.
  • Κομποστοποίηση.

Για ποια προγράμματα μιλάμε, όμως; Όταν έχουμε σοβαρά προβλήματα στην υλοποίηση των αποφάσεων της επιτροπής από την Κοινότητα που υποφέρει άσχημα από έλλειψη προσωπικού αλλά και μέσων.

H επιτροπή Ανακύκλωσης σταμάτησε να συνεδριάζει αφού δεν συμμετέχουν πλέον τα πολιτικά μέλη της, για διάφορους λόγους και έτσι οδηγούν την προσπάθεια σε σίγουρο ναυάγιο ... Την ευθύνη βέβαια φέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής και ταυτόχρονα πρόεδρος της Κοινότητας ο οποίος διέκοψε τις συνεδριάσεις και το έργο της Επιτροπής.

Η ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - 19/5/08

  • Μπλε κάδοι, ίσως έλθουν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο και αφού προηγηθεί ευαισθητοποίηση πολιτών πόρτα-πόρτα που εκτελεί ιδιωτική εταιρία. Το ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι ότι δεν έχουμε ειδικό ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΟΦΌΡΟ για τα ανακυκλώσιμα προϊόντα που πρέπει νάνε πάντα καθαρό? Πώς θα δουλέψει το σύστημα?

· Ανακύκλωση χαρτιού, ξεκίνησε με περισυλλογή συσκευασιών χάρτου από τα καταστήματα, αλλά με πολλά προβλήματα. Αδυναμία προσωπικού και μέσων για να μαζευτεί το χαρτί.

· Ανακύκλωση μπαταριών. Λειτουργεί μερικώς. Χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

· Ανακύκλωση Ηλεκτρικών συσκευών. Ήρθε το κοντέινερ εδώ και ένα μήνα αλλά το σύστημα δεν λειτουργεί γιατί δεν έχει υποβληθεί στην εταιρία κατάσταση καταστηματαρχών και σχολείων που θα δεχθούν να τοποθετήσουν τους μικρούς πράσινους κάδους μέσα στα καταστήματα τους. Το σύστημα ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ.

· Οχήματα τέλους ζωής. Το πρόγραμμα υπολειτουργεί.

  • Κομποστοποίηση. Δεν έχει ληφθεί καμιά μέριμνα.


ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΒΑΡΝΑΒΑ …στον αυτόματο πιλότο.

Για την αβελτηρία μας για τον Βαρνάβα, έχει βρεθεί η καραμέλα, που μερικοί μας την σερβίρουν για να την πιπιλάμε. “Οι Βαρναβιώτες δεν ακολουθούν. Οι Βαρναβιώτες δεν πειθαρχούν. Ο Βαρναβιώτης δεν νιώθει τι θα πει ανακύκλωση.”

Και, βέβαια, φταίνε γι’ αυτό οι πολίτες; Δεν είναι ευαισθητοποιημένοι; Αρνούνται να συνεργασθούν;

Όχι φίλοι μου! Η ευθύνη βαρύνει τις πλάτες των πολιτικών που δεν κατάφεραν τελικά να συμφωνήσουν και να εργασθούν μαζί για την Ανακύκλωση και το Περιβάλλον του χωριού μας.

Όταν οι δήμοι και οι κοινότητες δεν έχουν φροντίσει να προωθήσουν τα κατάλληλα προγράμματα, ο δημότης να ακολουθήσει τι πράγμα;

Πού είδαμε τους κάδους ανακύκλωσης στον Βαρνάβα που έπρεπε να είναι παντού; Πού θα πετάξει ο δημότης τα χαρτιά, ή το γυαλί ή τα τενεκεδάκια της ανακύκλωσης; Πώς θα κάνει την κομποστοποίηση; Μιλάμε για απλά πράγματα.

Ενώ [η ανακύκλωση] ξεκίνησε φιλόδοξα το 2004 (με τους χαρακτηριστικούς μπλε κάδους). Οι περισσότεροι κάδοι αφαιρέθηκαν, ή έγιναν τελικά κάδοι σκουπιδιών γιατί η προσπάθεια της Κοινότητας δεν ευτύχησε …

Το ίδιο φαίνεται να γίνεται εν έτη 2008 με διαφορετική διοίκηση, αφού η προσπάθεια φαίνεται να ξεφουσκώνει αφού κανένας δεν δίνει την πρέπουσα σημασία, για την υλοποίηση του Έργου «Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση Βαρνάβα» πριν πέσει η καμπάνα!

Ο πρόεδρος της Κοινότητας έχει ήδη παραλάβει παραγγελία του εισαγγελέα για το κλείσιμο της ανεξέλεγκτης χωματερής του χωριού μέχρι το τέλος του χρόνου. Ποιος θα πληρώσει τα πρόστιμα λοιπόν? Και το κυριότερο …

ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΙΛΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ

ΟΤΑΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΕΤΕΥΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;

τα χρόνια θα περνούν κι εμείς θα κουβεντιάζουμε.

Ο λαός το λέει: “’Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει”.


ΚΙ ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΑΝ....ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΑ ΜΑΝΙΚΙΑ !

2 σχόλια:

  1. Λυπάμαι αφάνταστα για την εξέλιξη. Είχα πιστέψει ότι αυτή την φορά - χάριν των εθελοντών- η ανακύκλωση θα προχωρούσε.
    Φαίνεται ότι κι αυτοί δεν άντεξαν την αδιαφορία των υπευθύνων. Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το περιμέναμε και δεν είχαμε από την αρχή καμιά εμπιστοσύνη σε επιτροπές μαζί με πολιτικούς. Είδανε (οι πολιτικοί)ότι η προσπάθεια προχωρά με επιτυχία -χάριν των εθελοντών- και κάνανε πίσω γιατί δεν είχαν κανένα πολιτικό όφελος. Τώρα χωρίς αυτούς ίσως κάτι κερδίσουν κάποιοι.

    Ο τίτλος του blog σας λέει "η πολιτική αδυνατεί να δώσει λύσεις ή και καταστρέφει το περιβάλλον"
    Στον Βαρνάβα αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή