Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Είδα φως και βγήκα…

Η κατάντια της πολιτικής στο χωριό μου.

Έφτασε το τέλος του μήνα. Ένας μήνας «γεμάτος», ένας μήνας έμπλεος εμπειριών. Ένας μήνας που σε προσωπικό επίπεδο με οδήγησε στο να «ξυπνήσω», στο να δω πολλά πράγματα από μια διαφορετική σκοπιά. Με απλά λόγια, μέσα σε αυτόν το μήνα, είδα τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση.
Ο μήνας αυτός έκλεισε με μερικές ακόμα αποκαλύψεις. Όχι πως με ξάφνιασαν τα όσα έμαθα. Απλά μου επιβεβαίωσαν τους φόβους μου για το τι πραγματικά συμβαίνει στα παρασκήνια που όλοι εμείς οι ηλίθιοι πολίτες αγνοούμε. Λέω ηλίθιοι γιατί ως τέτοιους μας αντιμετωπίζουν. Σαφώς και δεν ήμαστε ηλίθιοι και όσοι μας θεωρούν ως τέτοιους, το γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν έχουν να κάνουν με ηλίθιους. Αυτό που κάνουν, είναι να εκμεταλλεύονται την ανοχή μας και την δεδομένη αδυναμία μας λόγω άλλων υποχρεώσεων (επαγγελματικών, οικογενειακών κλπ). Εκμεταλλεύονται και τον «ωχ-αδελφισμό μας» και την απάθεια μας και πολλά άλλα. Όπως και να έχει, εκμεταλλεύονται ότι μπορούν προκειμένου να καρπωθούν οφέλη με όπλο την αλαζονείας τους, τις φρούδες υποσχέσεις τους και φιλοδοξίες τους.

Χθες το βράδυ 22/9, παραβρέθηκα στο κοινοτικό συμβούλιο του χωριού – μετά από απουσία μηνών - διαπίστωσα λοιπόν - για μια ακόμα φορά, αλλά χωρίς καμία έκπληξη πλέον - το πόσο διαστρεβλωμένη είναι η αλήθεια – το αστείο είναι ότι έγινε πολύ φασαρία απουσία της αντιπολίτευσης. Δηλαδή έγιναν όλα γυαλιά καρφιά μεταξύ των συμβούλων της πλειοψηφίας με Πόντιο Πιλάτο τον πρόεδρο της Κοινότητας να κατευθύνει τον καυγά - συζήτηση - αφήνοντας με νόημα τον εαυτό του έξω από την κατάντια των δικών του επιλογών - συμβούλων, για τους οποίους είναι υπεύθυνος. Ο κάθε ένας πρόβαλλε μια δική του «αλήθεια» ανάλογα με το πώς τον βολεύει να «χειριστεί» τον απέναντι του. Θα μου πείτε; «Τώρα το ανακάλυψες εσύ»; Φυσικά και δεν το ανακάλυψα τώρα, αλλά κάθε φορά που το συναντώ μπροστά μου, αυτό το πράγμα με ενοχλεί αφάνταστα! Αρνούμαι να με αντιμετωπίζουν ως ένα «βούρλο», ως ένα «πρόβατο». Εναντιώνομαι ακόμα πιο πολύ, όταν το κάνουν γνωρίζοντας ότι δεν είμαι «βούρλο»!
Αυτό που κατάλαβα, είναι ότι όλοι είναι δέσμιοι των «κουκιών» …ενώ θα έπρεπε να είναι δέσμιοι της αλήθειας, της μιας και μοναδικής. Με πειράζει πιο πολύ όταν αυτά συμβαίνουν σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με δυσπρόσιτους βουλευτές που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους μας είναι και αδιάφοροι καθώς έχουμε συνηθίσει να τους βλέπουμε μέσα από ένα «γυαλί». Εδώ, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που τους βλέπουμε καθημερινά. Ανθρώπους που θα έρθουν στο σπίτι μας, που θα τους δούμε στο σχολείο, που θα πάμε στο μαγαζί τους. Ήθελα να ήξερα, αισθάνονται καλά όταν τους συναντάς στον δρόμο και ξέρουν ότι από μέσα σου τους κοσμείς με διάφορα επίθετα, όπως: ψεύτης, άχρηστος κλπ; Αισθάνονται καλά ή μήπως έχουν γίνει τόσο αναίσθητοι που δεν μπαίνουν καν στην διαδικασία να το σκεφτούν; Μήπως από την άλλη έχουν καβαλήσει τόσο πολύ το καλάμι που θεωρούν ως δεδομένο ότι είσαι «μαλάκας»;
Η απόλυτη κατάντια της «πολιτικής»…

Αυτό είναι το μήνυμα που πήρα εγώ σαν πολίτης αυτού του τόπου και πολύ φοβάμαι ότι αυτό το μήνυμα λαμβάνουν χιλιάδες άλλοι πολίτες. Το μήνυμα του “εξευτελισμού” της πολιτικής από τους ίδιους που υποτίθεται ότι την ασκούν!
Δεν θέλω να τους βάλω όλους στο ίδιο τσουβάλι. Θα ήταν άδικο για τους ελάχιστους που αποδεδειγμένα έχουν προσφέρει και καθημερινά τρέχουν για όλα σε μια προσπάθεια να φτιάξουν τα πράγματα αλλά και σε μια προσπάθεια τους να καλύψουν τις βλακείες των άλλων! Πόσοι είναι αυτοί; 2-3 …το πολύ. Φτάνουν όμως αυτοί; Όχι… Δυστυχώς! Εγώ τους θαυμάζω. Δεν πρέπει να είναι καθόλου εύκολο γι’ αυτούς, να εργάζονται περιστοιχισμένοι από άχρηστους και ταυτόχρονα να προσπαθούν να καλύψουν τις απρεπείς συμπεριφορές τους για να διατηρήσουν μια ισορροπία στο χωριό… Φαντάζομαι επίσης, ότι το έργο τους γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, όταν ξέρουν ότι πέρα από τους δικούς τους άχρηστους, έχουν να αντιμετωπίσουν και μια αντιπολίτευση που δεν έχει να προσφέρει πολλά σε αυτόν τον τόπο. Μια αντιπολίτευση που όπως έχω ξαναπεί, κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση! Όμως και εκεί δεν μπορώ να τους βάλω όλους στο ίδιο τσουβάλι…!!!
Συνδέστε όλα τα παραπάνω με τα όλα όσα έχουν γραφεί στις εφημερίδες τις τελευταίες ημέρες και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα…

Σταματώ και αφήνω χώρο σε εσάς για τα δικά σας σχόλια … Και όπως ξέρετε, η πένα δεν χαρίζεται …

Μ. Αποστολόπουλος

7 σχόλια:

  1. Φίλε Μιχάλη,
    Διάβασα το άρθρο σου, συμφωνώ απόλυτα με το περιεχόμενό του και λίγα τους καταμαρτυρείς. Κατ επανάληψη και ο ίδιους τους επεσήμανα τα λάθη και τις παραλήψεις τους ΑΛΛΑ …ΣΤΟΥ ΚΟΥΦΟΥ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΒΡΟΝΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολιτικοί που κατάφεραν να απαξιώσουν τον τόπο και να τον αφήσουν στο περιθώριο του πολιτισμένου κόσμου.

    Οι βόθροι που ακόμα τρέχουν στους δρόμους ειναι γεμάτοι απο ωσμές πολιτικής ενοχής για οσα συμβαίνουν και δεν συμβαίνουν στον ωραίο Βαρνάβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έβαλα τον ανιψιό μου να γράψει αυτό το σχόλιο. Ήθελα κάτι να πω και εγώ.

    Έχω σταματήσει να πηγαίνω στα κοινοτικά συμβούλια εδώ και πολύ καιρό αν και με παίρνουν τηλέφωνο.
    Τους έχω σιχαθεί όλους "σημερινούς και χθεσινούς". Αντιπροσωπεύουν την κατάντια της πολιτικής και ακόμα χειρότερα. Αυτοί και μόνο αυτοί είναι η κακή μοίρα του Βαρνάβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι αλήθεια οτι υπάρχουν και ιδεαλιστές που κάτω από δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να κάνουν κάτι καλό για τον τόπο. Κι αυτοί οι θαυμάσιοι ανθρωποι βρίσκονται σολες τις παρατάξεις. Εξ αλλου το κοινό καλό δεν εχει χρώμα.
    Ομως οι επιτήδειοι φροντίζουν να τους βρωμίσουν με κάθε τρόπο γιατί τους φοβούνται. Ετσι γίνεται και στο Βαρνάβα εδώ και πάρα πολλα χρόνια.
    Μια ελπίδα αλλαγής ηταν οι νέοι κάτοικοι, αλλά και εδώ τον αλώσανε εγκαιρα βάζοντας μέσα δικούς τους ανθρώπους που πούλησαν την σφραγίδα του συλλόγου στους πολιτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή η προπάθεια διατήρησης ισσοροπιών, όμως καλό θα είναι να αναφέρονται τα πράγματα με το όνομά τους.
    Όσον αφορά την αντιπολίτευση...
    Απορώ που είδατε τα "ξερά όχι".Όσον με αφορά και το ΝΑΙ (σε πολλά θέματα) και το ΟΧΙ είναι πάντα τεκμηριωμένο, άλλο αν κάποιος σύμφωνεί ή όχι με την τεκμηρίωση, η με την άποψη.
    Τώρα γιατί τέτοια απαξίωση...
    Αλλά το πεδίο είναι ελεύθερο για όλους.
    Βγήτε μπροστά λοιπόν στον στίβο της δράσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ταμείο
    Ευχαριστώ για την συμμετοχή σας στα σχόλια του άρθρου, σε όσους συμφωνούν και σε όσους διαφωνούν.
    Αν άγγιξα τις ευαισθησίες σας θετικά ή αρνητικά συνεχίστε να γράφετε τις απόψεις σας ΕΔΩ.
    ΠΕΣ ΚΑΤΙ ΜΗΝ ΨΙΘΥΡΙΖΕΙΣ
    ΦΩΝΑΖΕ ΘΑ ΦΩΝΑΞΕΙΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με τα όσα λέει ο Μιχάλης Αποστολόπουλος. Δεν είναι όμως εύκολο να αλλάξουν πελατειακές νοοτροπίες πολλών ετών. Συμφωνώ με τον Γιώργο τον Κόλλια ίσως πρέπει επί τέλους οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να κατέβουν και να ζητήσουν την ψήφο τον συμπολιτών με μια βάση και μόνο το συμφέρον των κατοίκων του Βαρνάβα. Έζησα 40 χρόνια στην Βρετανία και με λύπη μου βλέπω ένα τόσο όμορφο μέρος να πηγαίνει στράφι. Έχουμε πολλές φορές προσπαθήσει να προσφέρουμε αλλά μόνο γραφικοί καταφέραμε να γίνουμε. Ας ελπίσουμε όμως κάτι θα αλλάξει δεν μπορεί .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή