Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Τι Ανάβρα...τι Βαρνάβα...

Της Λινας Γιανναρου

Οι τοπικοί άρχοντες, σε όποια γωνιά της χώρας μας κι αν βρίσκονται, ας διαβάσουν προσεκτικά. Από ένα ορεινό χωριό κτηνοτρόφων της Μαγνησίας, την Ανάβρα, κάποιος έχει κάτι να τους πει: «Δεν υπάρχουν άλλοθι. Δεν δικαιολογείται κανένας δήμαρχος να μην παράγει έργο επειδή δεν έχει χρήματα. Δεν λέμε να μην είσαι διεκδικητικός, αλλά όταν υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια και παραμένουν αδιάθετα, τότε κάτι κάνεις εσύ λάθος. Γράψτο σε παρακαλώ όπως το λέω: δεν σε εκλέγουν για να λύσεις τα προσωπικά σου προβλήματα, ούτε να ασχολείσαι με την κομματική πολιτική, ούτε να κάνεις λαδιές, ούτε για να χρησιμοποιείς την εξουσία για την εξουσία».

Λόγια του αέρα; Κάθε άλλο. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής βρίσκεται ο πρόεδρος της Κοινότητας Ανάβρας, κ. Δημήτρης Τσουκαλάς, ο οποίος μπορεί να είναι υπερήφανος ότι από τότε που ανέλαβε καθήκοντα, όχι μόνο έχουν αυξηθεί οι δουλειές (η ανεργία βρίσκεται στο 0%) και το κύμα φυγής από το χωριό έχει ανακοπεί (τα τελευταία 15 χρόνια, ο πληθυσμός έχει διπλασιαστεί, φτάνοντας τους 700, με μέσο όρο ηλικίας τα 40), αλλά η Ανάβρα έγινε χωριό-πρότυπο, συγκρινόμενη ακόμη και με εύρωστες βορειοευρωπαϊκές κωμοπόλεις. Κι όλα αυτά με τα πενιχρά οικονομικά μέσα μιας επαρχιακής κοινότητας.

Προσπάθειες χρόνων

Η ιστορία ξεκίνησε όταν, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο κ. Τσουκαλάς πήρε τη μεγάλη απόφαση να αφήσει τη δουλειά του στη ΔΕΗ (ήταν ανώτερο στέλεχος) και, μαζί με τη σύζυγό του, Μάχη Καραλή, καθηγήτρια στο ΕΜΠ, να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στη ιδιαίτερη πατρίδα του. Οι δρόμοι ήταν ακόμη χωμάτινοι, το δίκτυο ύδρευσης κατεστραμμένο, σχολεία δεν υπήρχαν, ενώ άνθρωποι και ζώα σχεδόν συμβίωναν σε καλύβες μέσα στο χωριό. Αποφάσισε να «κατέβει» για πρόεδρος.

Κάπου εδώ, οι δήμαρχοι της χώρας ας πάρουν μολύβι και χαρτί, γιατί ο κ. Τσουκαλάς παραδίδει... απλά μαθήματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να πείσει τους κτηνοτρόφους, μέσα από εξαντλητικές λαϊκές συνελεύσεις, για την ανάγκη να εκσυγχρονιστούν και να στραφούν στην ποιοτική παραγωγή. «Εφερα ειδικούς να ενημερώσουν για τα ευρωπαϊκά προγράμματα βιολογικής κτηνοτροφίας. Αρχισαν οι πρώτοι, πέτυχαν, ακολούθησαν όλοι», λέει στην «Κ» ο ίδιος. Δημιουργήθηκαν τρία κτηνοτροφικά πάρκα, στήθηκαν φάρμες, έγιναν δρόμοι με ποτίστρες, «ανάσαναν» οι άνθρωποι. Στη συνέχεια, κατασκευάστηκε ένα υπερσύγχρονο δημόσιο σφαγείο, με τη μία «γραμμή» πιστοποιημένη βιολογική - το πρώτο και μοναδικό στη χώρα!

Ταυτόχρονα, έγιναν δύο σχολεία, δημοτικό και νηπιαγωγείο. «Κατορθώσαμε το δημοτικό να γίνει και κατοικία δασκάλων. Διαφορετικά έπρεπε να πηγαινοέρχονται στον Βόλο. Δεν θα ’χαναν έτσι όλη την ενέργειά τους;». Το ίδιο συνέβη και με το αγροτικό ιατρείο - ο γιατρός έχει δωρεάν φως, νερό, τηλέφωνο, όλα πληρωμένα από την κοινότητα. «Να θέλει να μείνει εδώ ο άνθρωπος».

Τα έσοδα του χωριού

Τα έσοδα από πού προέρχονται; Η Ανάβρα ανήκει στους ΟΤΑ με τη μεγαλύτερη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ωστόσο σημαντική οικονομική ανάσα στο χωριό δίνει και το πρότυπο αιολικό πάρκο που έχει στηθεί στις πλαγιές της Οθρυος (στα 1.650 μ.), ισχύος 17,5 MW. Πουλώντας το ρεύμα, η κοινότητα λαμβάνει περί τα 80.000 ευρώ τον χρόνο. Για να πειστούν βέβαια οι κάτοικοι ότι δεν βλάπτει την υγεία τους, χρειάστηκε να γίνουν μαραθώνιες ενημερωτικές συναντήσεις. «Τώρα είναι το καμάρι τους» Αλλά και πόλος έλξης τουριστών - όχι όμως όσο το Περιβαλλοντικό Πάρκο Ανάβρας, έκτασης 240 στρεμμάτων, που απλώνεται κατά μήκος του ποταμού Ενιππέα και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα. «Είναι πανέμορφο», λέει ο κ. Τσουκαλάς με καμάρι. «Οπου να ’ναι, το ηλεκτρονικό ενημερωτικό κιόσκι θα συνδεθεί με μουσεία από όλη τη χώρα». Υπό δημοπράτηση βρίσκεται και ένα μικρό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, που επίσης θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στο χωριό, ενώ έτοιμη είναι ήδη η μελέτη του ΤΕΙ Κοζάνης για την εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης από βιομάζα! «Σκέψου: θέρμανση και ζεστό νερό όλο το χειμώνα από τις κοπριές των ζώων και τα υπολείμματα της υλοτομίας!»

Τα έργα μοιάζει να μην έχουν τελειωμό. Διαισθάνεται την απορία μας: «Οπως νοιάζεσαι και “κουμαντάρεις” το νοικοκυριό σου, έτσι πρέπει και οι δήμαρχοι να δουλεύουν για τον τόπο τους».

Ιστοσελίδα Κοινότητας Ανάβρα,

2 σχόλια:

  1. Ίσως θα έπρεπε να επισκευθούμε αυτό το χωριό και να συλλέξουμε εμπειρίες.
    Δεν ξέρω αν το μοντέλο μπορεί να μεταφερθεί στον Βαρνάβα, αλλά αξίζει τον κόπο να μάθουμε κια να προσπαθήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ κ. Κόλλια,
    Ευχαριστώ για την παρουσία σου και το σχόλιό σου στο θέμα.
    Για την κατάσταση που είναι σήμερα ο Βαρνάβας είναι μεγάλη πολυτέλεια να μιλάμε για μοντέλο.
    Ο πεινασμένος δεν έχει επιλογές. Ας αρχίσουμε με τα μικρά ξεροκόμματα και στην συνέχεια βλέπουμε. Αλλά ας αρχίσουμε ΤΩΡΑ.
    Το ίσως θάπρεπε ... που αναφέρεις, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.

    Οργάνωσέ το.

    ΑπάντησηΔιαγραφή