Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

VIDEO ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ - H ΠΙΣΩ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ

Λυπάμαι που θα δυσαρεστήσω και ίσως θυμώσω πολλούς, το θέμα δεν είναι αν αυτά που γράφω είναι δυσάρεστα, αλλά αν είναι αληθινά.
 


Το τεράστιο  το πρόβλημα των σκουπιδιών του Βαρνάβα απαιτεί άμεσες και διαρκείς λύσεις. Η κοινότητα μόλις πρόσφατα αναγκάσθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και έκλεισε, την παράνομη χωματερή.  
Και τώρα τι γίνεται? Ποιος λογάριασε-υπολόγισε έγκαιρα το μεγάλο αυτό οικολογικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίζαμε. Τι θα κάνουμε τώρα με τα κάθε λογής σκουπίδια, μπάζα, συσκευές, στρώματα, τα κλαριά, των 2000 περίπου κατοίκων? Υπάρχει άραγε κατάλληλη υποδομή διαχείρισης? προσωπικό? μέσα? Υπάρχουν πολιτικές άμεσης δράσης? τηρούνται οι κανονισμοί καθαριότητας? τιμωρούνται οι παραβάτες? 
Ο τόπος έπηξε στο σκουπίδι ντόπιο και εισαγόμενο. Δρόμοι και ρεματιές, παραλίες και βουνά.

Κι όμως κάποιοι συμπολίτες μας “ενεργοί πολίτες” έγκαιρα   είχαν προβλέψει την εξέλιξη αυτή. Αφού κατάφεραν και έπεισαν το 2008 τις τότε πολιτικές παρατάξεις του Βαρνάβα ξεκίνησαν ένα δραστήριο πρόγραμμα ανακύκλωσης στην πηγή. Η προσπάθεια όμως αυτή έμελλε να αποτύχει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εθελοντών- τα πολιτικά μέλη της επιτροπής περιβάλλοντος αποχώρησαν του προγράμματος. Έτσι το σημαντικό αυτό έργο που είχε ξεκινήσει να υλοποιείτε με επιτυχία  σταμάτησε, αφού ο ‘απελθών’ πρόεδρος σταμάτησε να ενδιαφέρεται διακόπτοντας τις συνεδριάσεις της επιτροπής απογοητεύοντας για άλλη μια φορά τον κόσμο και την πολιτική .

Μία τα σκουπίδια και από την άλλη οι πυρκαγιές του 2009 & 2010 ολοκλήρωσαν το καταστροφικό έργο τους.
Τώρα όμως πληρώνουμε ΟΛΟΙ την ολιγωρία των προσώπων αυτών, που με την πολιτική τους συνέβαλαν στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.  Καμιά μέριμνα καμιά ειλικρινής και οικολογική προσπάθεια. 

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΙΚΤΡΉ πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί  ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ σήμερα  από το νέο εκλεγμένο τοπικό συμβούλιο του Βαρνάβα και τον Δήμαρχο Μαραθώνα.
ΚΑΙΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
Το νέο τοπικό συμβούλιο του Βαρνάβα ΘΑ ΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΌΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ?
  • Έχει την απαραίτητη συνοχή και ομόνοια? 
  • Έχει όραμα- πρόγραμμα? και ποια είναι αυτά?
  • Έχει οικονομικές δυνατότητες να  αντιμετωπίσει τα προβλήματα?
  • Ποιες είναι οι στοχευμένες προτεραιότητες.
  • Έχει τα ποιοτικά αυτά χαρακτηριστικά που απαιτούντα για την ορθή λύση των προβλημάτων θεμάτων? 
  • Έχει περιβαλλοντική συνείδηση? (ανακύκλωση, κομποστοποίηση, αναδάσωση κλπ)
  • Έχει γνώσεις  διαχείρισης απορριμμάτων?
  • Έχει γνώσεις οργάνωσης έγκαιρης πρόληψης από πυρκαγιές κλπ
  • Έχει γνώσεις οργάνωσης και διοίκησης?
  • Έχει δυνατότητες εξασφάλισης της συνοχής και συμμετοχής των πολιτών (νέων και γηγενών) σε δράσεις κοινού περιεχομένου κ.α.
  • Έχει δυνατότητες για την ανάπτυξη ομάδων εργασίας εθελοντών για τα διάφορα κρίσιμα θέματα π.χ Περιβάλλον (ανακύκλωση, κομποστοποίηση, αναδάσωση) , πολιτική προστασία (ομάδες πυροπροστασίας), ανάπτυξη (πολιτισμό, έργα),κ.α
Απαιτούνται λοιπόν γνώσεις και ικανότητες που οφείλουν να αναδείξουν το συντομότερο οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι εφαρμόζοντας στην πράξη δραστήριες πολιτικές που να υλοποιούν τα προγράμματα και ιδιαίτερα αυτή της σωτηρίας του περιβάλλοντος.
 Το πρόβλημα των σκουπιδιών του Βαρνάβα απαιτεί άμεσες και διαρκείς λύσεις.
Όχι ημίμετρα που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.π.χ ακούσαμε πρόσφατα για τον καθαρισμό από τα σκουπίδια της μεγάλης ρεματιάς με τα πλατάνια  και περιμέναμε να δούμε ένα καθαρό τοπίο. Διαπιστώσαμε όμως εκ των υστέρων ότι δεν επρόκειτο περί καθαρισμού αλλά για σκέπασμα των σκουπιδιών με χώμα  από φορτωτή. Αποτέλεσμα η ρύπανση του τοπίου της όμορφης ρεματιάς παρέμεινε και με την πρώτη βροχή τα σκουπίδια βγήκαν πάλι στην επιφάνεια. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο για το γεγονός αυτό ούτε θέλω να το χαρακτηρίσω τώρα.

ΔΟΥΛΕΙΑ ΛΟΙΠΟΝ πολύ δουλειά για το περιβάλλον με σοβαρότητα επιμονή και υπομονή αλλά προπάντων με οικολογική συνείδηση. 
Αναδείξτε τον καλύτερο εαυτό σας για το καλό των πολιτών της νεολαίας του σήμερα και  του αύριο.

Μ. Αποστολόπουλος  
ΣΧΕΤΙΚΑ: που αξίζει να διαβάσετε & να δείτε!

4 σχόλια:

  1. καλέ μου φίλε Μιχάλη,
    Κατ αρχάς να σου ζητήσω να με συμπαθάς για την αποχή μου από το Blog σου αλλά γνωρίζεις πως είμαι πολύ απασχολημένος ''με όλα αυτά''( κάνω
    ότι κάνω και δεν θέλω πολλές – πολλές ‘’γνωριμίες’’…είναι άχρηστες και εν δυνάμει επικίνδυνες).
    Γι αυτό θα είμαι σύντομος.
    Δες παλιές μου αναρτήσεις.....και αν κρίνεις σκόπιμο ξαναδημοσίευσέ τις (σαν προφητείες...αυτοσαρκάζομαι...)
    Αυτό που έλεγα πάντα είναι ότι υπάρχουν οργανωμένα συμφέροντα(Μπόμπολας-ΥΠΕΚΑ-ΥΠΕΣ-….ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ..) που είτε συνεργάζονται ευθέως με τους περισσότερους
    ''αυτοδιοικητικούς της πρώτης γραμμής'' είτε (και) εκμεταλεύονται (ενθαρύνοντάς τους με ‘’ατιμωρησία’’), το χαμηλό διανοητικό επίπεδο (αδυναμία αυτό οργάνωσης)
    και τις ''ψυχοπαθολογικές νοοτροπίες'' που προκαλούν υποβάθμιση στο περιβάλλον ….(πανελλαδικό φαινόμενο).
    Αυτή η υποβάθμιση είναι το κυριότερο επιχείρημα που χρησιμοποιούν για να τεκμηριώσουν την αναγκαιότητα των έργων τους (Ο.Ε.Δ.Α.-ΧΥΤΑ).Αλώστε το θέτουν ευθέως και σαν επιχείρημα σε δελτία τύπου του ΥΠΕΚΑ.

    Δημήτρης Δαμάσκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙ ΛΕΤΕ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ; ΓΙΑΤΙ ΑΓΩΝΙΑΤΕ; ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΑΤΕ ΤΗΝ 19ΧΡΟΝΗ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ; ΤΙ ΠΙΟ ΑΠΛΟ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΚΙ ΕΚΕΙΝΗ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ!!!
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ...ΦΕΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε/η,
    Σε ευχαριστώ για την συμμετοχή σου.
    Το θέμα μας άπτεται της πολιτικής αλλά είναι καθαρά περιβαλλοντικό.
    Οι εκλογές τέλειωσαν οι κοινωνίες απεφάνθησαν. Νέοι άνθρωποι εξελέγχθηκαν από όλες τις παρατάξεις. Ας δώσουμε μια ευκαιρία στους νέους, να δείξουν και να αποδείξουν με την δουλειά το έργο τους. Είναι νωρίς για συμπεράσματα.
    Το ζητούμενο πάντα ήταν και είναι την παραγωγική συμμετοχή και η βοήθεια του κόσμου.
    Πολιτικές αντιπαραθέσεις και κομματικά ταμπουρώματα δεν ωφελησαν τον τόπο μας.
    Περιμένουμε από όλους πιο παραγωγικές τοποθετήσεις για τα καυτά προβλήματα που κληρονομήσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ.ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕς ΜΑς. Η ΕΙΚΌΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ. Η ΕΡΩΤΗΣΗς ΕΙΝΑΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ. ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΧΥΤΑ. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ. ΑΚΟΥΜΕ ΚΟΥΦΙΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή