Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ενεργός πολίτης V/s πολιτικός

Πολιτικός, πολιτευτής, πολιτευόμενος, ο έχων κάποια σχέση εξουσίας από οπουδήποτε θέση.

Θα είμαι ευθύς...
Μ. Αποστολόπουλος
Κατά δήλωση Ενεργός Πολίτης

Απλά, από την εμπειρία μου έχω μάθει να είμαι πολύ επιφυλακτικός έως καχύποπτος σε αυτά τα θέματα και επειδή ο πολιτικός χώρος έχει συνήθεια να προσπαθεί να καπελώσει πρωτοβουλίες πολιτών.. Πάμε στο «φάουλ»: είναι άλλο ο  πολίτης (ενεργός ή όχι) και άλλο ο πολιτικός/ πολιτευτής/ πολιτευόμενος κλπ. Σίγουρα ο ενεργός πολίτης δεν είναι και δε μπορεί να γίνει «πολιτικός». Πολίτης: η λέξη στην καθημερινή γλώσσα χρησιμοποιείται ως ιδιότητα σε αντιδιαστολή με αυτή του "άρχοντα" ή εκείνου που διαθέτει κάποια μορφή εξουσίας π.χ. είναι απλός πολίτης (φράση που υποδηλώνει ότι όποιος έχει εξουσία, έχει στην πράξη περισσότερα δικαιώματα και είναι ανώτερος από τον πολίτη). Ο ενεργός πολίτης είναι ο ενημερωμένος, ο σκεπτόμενος πολίτης, που ξέρει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, που εκφράζει την άποψή του και που συμμετέχει και παρεμβαίνει ενεργά στην Κοινωνία. Η ουσία κατ’ εμέ και η παρεξήγηση που γίνεται, βρίσκεται στο τελευταίο, στο «συμμετέχει και παρεμβαίνει ενεργά». Στο θέμα της ιδιότητας με την οποία το κάνει δηλαδή.. Γιατί και πολίτης και πολιτικός δεν γίνεται. Μπερδεύονται οι ρόλοι..
Περισσότερα πετυχαίνονται από τους πολίτες στους δρόμους, τα πεζοδρόμια και τις πλατείες των γειτονιών, παρά από τους πολιτικούς/πολιτευόμενους στις αίθουσες και τα έδρανα των συμβουλίων.. Τι προτείνω επομένως; Περισσότερη πίεση, παρέμβαση, δράση, πληροφόρηση, «κυνηγητό» των νυν και των επόμενων «αρχόντων». Ως απλοί, ενεργοί (ή ό,τι θέλετε) ΠΟΛΙΤΕΣ.
Καλώς ή κακώς, «Επανάσταση» στην Ελλάδα δε θα γίνει όπως την φαντάζονται κάποιοι. Οι στόχοι της Επανάστασης όμως, μπορούν να επιτευχθούν από τους «άρχοντες» αυτού του Τόπου. Αυτών που επέλεξαν να μην είναι πολίτες, που αποφάσισαν να αφήσουν τις δουλειές τους και τις οικογένειές τους και να γίνουν πολιτικοί. Ας τους δώσουμε λοιπόν να καταλάβουν ποια είναι η δουλειά τους (γιατί εμείς τους κάναμε να την ξεχάσουν) και ας τους πιέσουμε να γίνουν πραγματικοί εκπρόσωποί μας. Σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. 
Ας ξεκαθαρίσω κάτι τελευταίο: δεν λέω για τον χ, ή τον ψ… Λέω σκεφτείτε πρώτα, ποιος δήμαρχος, ποια παράταξη ή ποια συντονιστική  (με τις πράξεις ή παραλήψεις) οδήγησε το πρόβλημα (του ΧΥΤΑ) εδώ που βρίσκεται, ποιοι το εκπροσωπούν και έπειτα επιλέξτε αυτούς που θεωρείτε ότι μπορούν να σας εκπροσωπήσουν καλύτερα. Πριν όμως και αφού τους επιλέξετε, μην τους αφήνετε σε «χλωρό κλαρί».. Και μην ξεχνάτε ότι τα πολιτικά σας δικαιώματα δεν εξαντλούνται στην κάλπη μία φορά στο τόσο.. 

Κάνω πολιτική αλλά δεν πολιτεύομαι! 
Μ. Αποστολόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου