Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Οι πολίτες δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα των αυτοδιοικητικών “παλαιάς κοπής” για το σχέδιο «Καλλικράτης».


Ζούμε την πιο αμφίρροπη και αβέβαιη πολιτική, οικονομική, κοινωνική καμπή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Φόροι, περικοπές μισθών, απολύσεις, ανεργία και δεν γνωρίζουμε τι άλλο μας επιφυλάσσει το εγγύς μέλλον. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της κακής πολιτικής διοίκησης των τελευταίων, τουλάχιστον, είκοσι ετών. Είναι αποτέλεσμα των δομικών αδυναμιών της χώρας και των θανάσιμων πολιτικών λαθών που γυρίζουν τους Έλληνες σαράντα χρόνια πίσω. Φυσικά το «μάρμαρο» θα το πληρώσει, όπως μας δείχνει η ιστορία, ο Ελληνικός λαός και οι επόμενες γενιές.

Ποιος φταίει για την οικονομική κρίση. Οι πολίτες έχουν τις δικές τους ευθύνες αλλά κατά κύριο λόγο φταίνε αυτοί που έκαναν επιστήμη την κομματοκρατία-παρεοκρατία, τον νεποτισμό σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Αυτοί που διοίκησαν με ερασιτεχνισμό, που γιγάντωσαν τη γραφειοκρατία, που έκαναν χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις σε ένα  αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα που ταλαιπωρεί τον πολίτη. Αυτοί όλοι πρέπει να λογοδοτήσουν, δεν μπορεί  και δεν πρέπει να τα κουκουλώσουμε.

Στα καθ’ ημάς, οι δήμοι και οι κοινότητες βρίσκονται σε καθοδική πορεία εδώ και χρόνια. Οι ευκαιρίες μάς προσπέρασαν και δεν τις αντιληφθήκαμε. Προγράμματα ακούγαμε πάρα πολλά τα τελευταία είκοσι χρόνια, όμως έργα δεν είδαμε. Χρήματα ήρθαν ή δεν ήρθαν, όπως αντιδικούν οι ντόπιοι πολιτικοί αλλά εμείς ανάπτυξη δεν είδαμε στην Κοινότητα Βαρνάβα, που εξακολουθει να είναι ενας φτωχός και εξαθλιωμένος συγγενής, μόλις 40 Χλμ από την Αθήνα. Για όλα αυτά και άλλα πολλά δεν θα απολογηθεί κανείς; Δεν έχει κανείς την ευθύνη; Όλα είναι εντάξει;

Το κεντρικό πολιτικό σύστημα, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι θιασώτες τους χρεωκόπησαν. Οι πολίτες ζητάνε αλλαγή ρότας. Το «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» δεν πρέπει να μείνει μόνο σύνθημα. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας, φιλοσοφίας, διαδικασιών και προσώπων. Απαιτείται αλληλοδιαμόρφωση κομμάτων, κινήσεων πολιτών, κινημάτων γνώμης και αξιών. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε και να ξαναεφεύρουμε την πολιτική και τις αξίες της.

Χρέος των δυνάμεων «αλλαγής» εντός και εκτός των κομμάτων είναι η αναδιαμόρφωση αποτυχημένων δομών και διαδικασιών. Οι νέοι θεσμοί πρέπει  να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον συγκεντρωτισμό της εξουσίας, την πολιτική αυθαιρεσία των κλειστών ομάδων εξουσίας.

Άραγε, στις επερχόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης τα κόμματα θα στηρίξουν πάλι πολιτικούς παλαιάς κοπής; Πολιτικούς που η ίδια η κοινωνία τους έχει ξεπεράσει; Θα τολμήσουν να δώσουν πάλι κομματικά χρίσματα; Τον αναχρονιστικό αυτό θεσμό, που αλλοιώνει τη θέληση του πολίτη και επιτρέπει να επιβιώνουν άνθρωποι, των οποίων η πολιτική ημερομηνία έχει λήξει.

Οι πολίτες σήμερα είναι θυμωμένοι, η οργή γενικεύεται και θα είναι απέναντι σε όλα και όλους όσοι τολμήσουν να τους πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Όσο για τους υπεύθυνους της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης η δικαιοσύνη πρέπει να κάνει το καθήκον της, όπως ασφαλώς και οι πολίτες.

Προσαρμοσμένο κείμενο πηγής

1 σχόλιο:

  1. Στεργίου Καθηγητής10 Μαΐου 2010 στις 10:51 π.μ.

    Καλή η προσαρμογή του κειμένου που αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα παντού αλλά και στο βαρναβα. Αλλά ποιός ακούει? Οι πολιτικοί και οι αυτοδιοικητικοί παλιάς κοπής τα ξεπερνάνε ολα αυτά στα ψηλά...αλλά η ωρα να απαντήσουν οι πολίτες εφτασε.Ο Καλλικράτης δεν μας ζώζει.Οπου και να γίνει η συνένωση του Βαρνάβα το αποτέλεσμα θαναι το ιδιο, αφού οι ιδιοι ανθρωποι λανσάρονται ανάλογα με το ατομικό πολιτικό τους συμφέρον. Ανοικοδόμηση τους συστήματος με παλιά και φθαρμένα υλικά δεν μπορεί να γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή