Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΤΟ "ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ" ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.


Με αφορμή το παρακάτω μήνυμα που έλαβα από τον κ. Κυριάκο Γκίκα.

Αν κάποιος ρωτήσει τους Δημάρχους και τους Κοινοτάρχες της περιοχής μας για το θέμα της Ανακύκλωσης, όλοι θα μας  διαβεβαιώσουν ότι «Ανακύκλωση Γίνεται». Δυστυχώς θα ειπωθεί  ότι έχουμε «εμμονές» προς το άτομο τους,  και ότι αυτό που επιδιώκουμε είναι η ψυχική- φυσικήπολιτική εξόντωση τους. Το μόνο που θα αποκομίσει κάποιος είναι φωνές, ύβρεις αλλά επί της ουσίας καμία απάντηση. και
 Με διαβεβαίωσαν ότι σωστή ανακύκλωση γίνεται και στο τόπο μου.
Έψαξα να μάθω πληροφορίες και από τους γύρω Δήμους και Κοινότητες.
Ζήτησα να μάθω αποτελέσματα..  Ζήτησα να μάθω το Business Plan της Κοινότητας μου και των όμορων Δήμων. Τίποτα ακόμα.. Μάταια.............
Μου είπαν ότι στο τόπο μου, ένα εκατομμύριο λόγοι παραπάνω με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, ότι ανακύκλωση γίνεται και έψαξα να βρω τους παρακάτω κάδους.
•   Κίτρινο για χαρτί και χαρτόνι
•   Μπλε για γυαλί και γυάλινα μπουκάλια
•   Ασημί για πλαστικό, αλουμίνιο, σίδηρο, συσκευασίες τετραπάκ
•   Kόκκινο για χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι
•   Πράσινο για ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές
Μόνο Μπλε είδα αλλά ποτέ δεν είχα τα  αποτελέσματα τους.
Το μόνο που εισέπραξα ήταν εσύ είσαι ο ιδιοκτήτης, εσύ φταις για το κακό του τόπου μας !!!
          Άραγε, χάσαμε ή δε χάσαμε πολύτιμο χρόνο  ???
Πως μπορούν κάποιοι και κοιμούνται  ήσυχοι  εδώ και 2 τετραετίες  ???

Κυριάκος Γκίκας
------------------------------

Φίλε Κυριάκο, διάβασα το E-mail σου και μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι μου ξύνεις παλιές πληγές.
Η ανακύκλωση στον Βαρνάβα, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις των Μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου μπροστά στο τεράστιο κοινωνικό αίτημα του κλεισίματος της παράνομης χωματερής του χωριού, μετατράπηκε σε χαμένη ευκαιρία. Κι αυτό διότι το σημαντικότερο κομμάτι της ανακύκλωσης , αυτό δηλαδή που αφορά τη συλλογή, ανάκτηση των υλικών κλπ δεν προχώρησε.
Ποιος φταίει;
Η σιωπηρή αποχή των κομματικών παρατάξεων του Βαρνάβα από την επιτροπή ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, κατάργησε στην πράξη την σπουδαία πρωτοβουλία που ανέπτυξαν και προώθησαν οι ενεργοί πολίτες του χωριού μας  (μέλη της επιτροπής Μ.Αποστολόπουλος, Αλ. Προκοπάκης, Χρστ. Ρώσσης) δαπανώντας προσωπικό χρόνο και χρήμα, για την επιτυχία της ανακύκλωσης και την ανάδειξη του Βαρνάβα σε ένα οικολογικό χωριό.
Σταμάτησαν σχεδόν όλες οι δραστηριότητες.


Ξεσήκωσαν τον κόσμο με Ημερίδες Ανακύκλωσης σε σχολεία, καταστήματα κλπ, και έπειτα τα παράτησαν γιατί … φοβήθηκαν την προαλειφόμενη και σίγουρη επιτυχία του προγράμματος για το ποιος θα την πιστωθεί. Φοβήθηκαν (?) τους ενεργούς πολίτες  μην σηκώσουν Κεφάλι και έτσι έκλεισαν το θέμα…όπως όπως.
Έτσι ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΑΝ μικρούς και μεγάλους. Για ποια αξιοπιστία μιλάμε λοιπόν? Έδωσαν το χειρότερο παράδειγμα στα παιδιά και στην νεολαία γενικότερα.






Οι αντιπρόσωποι των πολιτικών παρατάξεων που ήταν μέλη της επιτροπής δεν εμφανίζονταν στις συνεδριάσεις δημιουργώντας πρόβλημα. Ειρωνεία είναι ότι ο πρόεδρος της επιτροπής ανακύκλωσης ( και πρόεδρος της Κοινότητας) διέκοψε τις συνεδριάσεις της επιτροπής, όπως και την όλη την προσπάθεια της ανακύκλωσης, γυρνώντας την πλάτη σε μία αναγκαιότητα που κατά -γενική ομολογία- ήταν και είναι πρώτης προτεραιότητας για τον Βαρνάβα.
Με την διακοπή λειτουργίας της επιτροπής, συμφωνίες και συμβάσεις συνεργασίας με εταιρίες ( μπλε κάδοι, ηλεκτρικές συσκευές, οχήματα κλπ εργοτάξιο ) που είχαν συναφθεί παρέμειναν μετέωρες αφού κανένα αρμόδιος της Κοινότητας δεν φρόντισε για την υλοποίηση του προγράμματος που ξεκίνησαν οι εθελοντές ενεργοί πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και από ότι οι ίδιοι διαπιστώσαμε το χαρτί και οι συσκευασίες αντί να γεμίζουν το κοντέινερ ανακύκλωσης χαρτιού, το πάνε στην χωματερή όπως και τα άλλα είδη. Όλοι κάδοι μπλε κίτρινοι πράσινοι είναι γεμάτοι σκουπίδια. Μάθαμε ότι και οι εταιρίες που είχαν στείλει τα κοντεινερς για την ανακύκλωση χαρτιού και ηλεκτρικών συσκευών, τα πήραν πίσω, λόγω μη χρήσης.
Ανακύκλωση πεταμένη στα σκουπίδια… το λάθος μήνυμα που στέλνουμε στους πολίτες και στα παιδιά.

Η παράνομη χωματερή του χωριού εξακολουθεί να ρυπαίνει, μαζί με τις φωτιές που βάζουν κάθε τόσο καίγοντας  λάστιχα πλαστικά και ότι άλλο υπάρχει μολύνοντας και την ατμόσφαιρα. Το αίσχος αυτό το χρεώνεται αποκλειστικά στην πολιτική ηγεσία του Βαρνάβα και τον πρόεδρό της ειδικότερα. Η χωματερή μας κάποια στιγμή αναγκαστικά θα κλείσει με ή χωρίς την εντολή του εισαγγελέα αλλά η ευκαιρία για ανακύκλωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου χάθηκε μαζί με την αξιοπιστία των πολιτικάντηδων του τόπου μας. Μερικοί από αυτούς πιστεύουν ότι τα ΧΥΤΑ Γραμματικού είναι δίπλα μας για να μας εξυπηρετήσουν… αλλά και να μας σκοτώσουν!

Ο τελευταίος κοινοτάρχης Βαρνάβα κ. Ν. Βούλγαρης

Είναι οικτρό ότι οι ίδιοι άνθρωποι που μας εξουσίαζαν και έφεραν τον Βαρνάβα στα σκαλοπάτια του μεσαίωνα , με περισσό θράσος να ζητούν ΤΩΡΑ την ψήφο μας για να ξεκινήσουν με τα ίδια ΘΑ, ΘΑ, ΘΑ… Το κουτόχορτο όμως τελείωσε μαζί και οι ίδιοι. Ποιος ανόητος υποψήφιος δήμαρχος θα τους βάλει στο συνδυασμό του?
Και ΤΩΡΑ Εκλογές για τον νέο Μαραθώνιο Δήμο: Οι υποψήφιοι, ΔΕΝ διακρίνουν εκείνη την λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την θητεία από την άμετρη φιλοδοξία και την εξουσιομανία. Δεν έχουμε ανάγκη πια από «επαγγελματίες» πολιτικούς αλλά από σοβαρούς επαγγελματίες, επιχειρηματίες, επιστήμονες που θέλουν και μπορούν να προσφέρουν πολλά, μα πολλές φορές τα οράματα και οι ιδέες τους «σκοντάφτουν» στους μηχανισμούς των παλαιάς κοπής πολιτικών που μένουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους.
Οι καιροί αλλάζουν (έστω σιγά σιγά) και οι παραδοσιακοί πολιτικάντηδες δεν το καταλαβαίνουν.
Το σημαντικό είναι να ενωθούν οι φωνές όσων διαφωνούν με τη μίζερη καθημερινότητα που κάποιοι ετοιμάζουν για εμάς, για να αντιπροτείνουμε κάτι νέο, φρέσκο, από ανθρώπους με μεράκι. Για να μην έχει ο πολίτης το γνωστό άλλοθι "όλοι ίδιοι είναι". Και δεν είναι όλοι ίδιοι και χρειάζεται να καταλάβουμε πως η δημοκρατία μας δίνει τη δύναμη όχι απλά να στηρίξουμε ενεργούς συμπολίτες μας, αλλά να συμμετέχουμε και οι ίδιοι στη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο για τον τόπο μας.
Κρίμα γι αυτούς, καλύτερα ίσως για όσους κάνουν ακόμα όνειρα.. 


Φωτογραφία, 24.2.08, έναρξης του αποτυχημένου προγράμματος ανακύκλωσης του Βαρνάβα.
Ο κ.Ν.Βούλγαρης Πρόεδρος της Κοινότητας κα Χαμηλάκη υπεύθυνη επιτροπής τμήματος Ανακύκλωσης του Δήμου Παιανίας, κ. ο δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος, περιβαλλοντολόγος, κ.Γ.Κόλλιας επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και ο κ. Π. Στάμου επικεφαλής της ελάσσονος αντ/σης)


Σχετ. Διαβάστε με υπομονή και κλείστε την μύτη σας!

1.        ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΒΑΡΝΑΒΑ11-9-2009 - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ & ΣΧΟΛΙΑ.

2.        Η πικρή αλήθεια - Άρθρο ενός συμπολίτη μας.

3.        Τι Ανάβρα...τι Βαρνάβα...

4.        Ποια ανακύκλωση μας πουλάνε;

5.        Λέτε να πάρω κάποια απάντηση;

6.        ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΑΝΕΙ Ο ΒΑΡΝΑΒΑΣ

7.        VIDEO - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΒΑΡΝΑΒΑ

8.        Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στον ΒΑΡΝΑΒΑ – έριξε άγκυρα και περιμένει…

9.        ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΒΑΡΝΑΒΑ - ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ μέχρι να ωριμάσουν τα πράγματα.

10.     ΠΕΡΑΣΕ κιόλας ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ που μιλούσαμε για την ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ

11.     ΚΑΝΩ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΝ ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.

12.     Ο ΒΟΝΑΠΑΡΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ, στον Βαρνάβα κι αλλού.

13.     ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ & ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ

14.     Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...

15.     Κύριε Πρόεδρε...ΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΕΛΕΓΑ ...ΑΝ ΣΑΣ ΣΥΝΑΝΤΟΥΣΑ..

16.     ΤΑ ΦΙΔΙΑ ΒΓΗΚΑΝ ΤΣΑΡΚΑ – οχιά σας Κύριοι...

17.  GRAND OPENING –ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΒΑΡΝΑΒΑ και το Grand Finale! μαζί. Ήταν Θέατρο του προέδρου … που τελείωσε πριν αρχίσει.


Σημείωση: Από το σύνολο των πολιτικών προσώπων που αναφέρονται υπήρξαν αναμφίβολα κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις που εκτιμώνται εν προκειμένω αλλά δεν λογίζονται.

Μ. Αποστολόπουλος

ΤΑΜΕΙΟ ΣΧΟΛΙΩΝ - Διάλογος μέσω του Blog ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ
ΚΟΛΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ είπε...
Το άρθρο σας κ. Αποστολόπουλε βγάζει πικρία και θυμό και είναι δικαιολογημένα. Πράγματι η "Ομάδα ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΡΩΣΣΗ και ΠΡΟΚΟΠΑΚΗ" έκανε έναν τιτάνιο αγώνα για την προώθηση της Ανακύκλωσης στον Βαρνάβα. Και θα ήταν ανέντιμο να μην αναγνωρισθεί η τεράστια συμβολή σας. Δεν έχω σκοπό να "απολογηθώ", ή να δικαιολογήσω τις όποιες δικές μου αδυναμίες να συμβάλλω ενεργότερα στην προσπάθεια αυτή. Ο καθένας από τους δημόσιες άνδρες οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του (ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ) δημόσια. Θα ήθελα μόνο να θυμίσω σ΄ εσάς και στους αναγνώστες μερικά πράγματα, τα οποία δείχνουν ότι, αν μη τι άλλο, το ενδιαφέρον μου για την Ανακύκλωση, αλλά και γενικότερα για το ζήτημα της διαχείρισης των τοπικών απορριμμάτων, ήταν ειλικρινές. Ως Πρόεδρος πέτυχα να είμαστε Η ΜΟΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ για την οποία εκπονήθηκε ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΜΑΤΕΡΗΣ και δόθηκε Άδεια Αποκατάστασης, η οποία δεν υλοποιήθηκε για λόγους ανεξάρτητους από την θέλησή μας(άρνηση του ΕΣΔΚΝΑ & του Γ.Γ. Περιφέρειας Αττικής). Ακόμη είμαστε η ΜΟΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ που εκπόνησε Μελέτη Διαχείρισης των Τοπικών Απορριμμάτων με Ανακύκλωση και Οικιακή Κομποστοποίηση.Το ότι δεν υλοποιήθηκε οφείλεται στο ότι δεν εκλέχθηκα πάλι Πρόεδρος της Κοινότητας (η μελέτη είχε εκπονηθεί προς το τέλος της θητείας μου). Παράλληλα είχα συνάψει σύμβαση με την Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης. Όλα αυτά τα βρήκε η Ομάδα Πρωτοβουλίας και, από όσο γνωρίζω, αξιοποίησε ή επικαιροποίησε κάποια από αυτά. Η συμμετοχή μου στην Διαπαραταξιακή Επιτροπή (πάντα προσωπικά και χωρίς "αντιπροσώπους") ήταν απόδειξη ότι πίστευα πραγματικά στην προσπάθειά σας και γενικότερα στην προώθηση της Ανακύκλωσης. Θα θυμάστε τα έντυπα που σχεδίασα (τα οποία εσείς ανασχεδιάσατε), θα θυμάστε τις δράσεις που ανέλαβα. Κι αλήθεια σε ποια άλλη Κοινότητα της Ελλάδας ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης συμβάλλει έτσι ενεργά στην προώθηση ενός κοινοτικού έργου; Ίσως θα έπρεπε να είχα κάνει περισσότερα και θα αποδεχθώ την κριτική σας, ως προς αυτό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι "κορόιδεψα" κανέναν, ότι "φοβήθηκα" την δύναμη των πολιτών, ότι "έβαλα ταφόπλακα" στις πρωτοβουλίες. ΚΟΛΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΡΝΑΒΑ
κ..Κόλλια ή καλύτερα φίλε Γιώργο,
Σαν Blogger ο ίδιος γνωρίζεις ότι δεοντολογικά θαπρεπε να γράψεις το σχόλιό σου αυτό στον αρχικό  συγγραφέα του άρθρου -που γνωρίζεις- και είναι http://energipolitesvarnava.blogspot.com/2010/08/blog-post_24.html, και όχι σε άλλο blog. Εν πάση περιπτώσει επειδή μιλάμε για κοινό και φιλικό Blog των ΑΤΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ της κ. Πόπης Σουφλή, με μεγάλη αναγνωσιμότητα δεν το παρεξηγώ αλλά σημειώνω εδώ την παράλειψή σου αυτή, . Επίσης σαν μοναδικός ανεξάρτητος Blogger Βαρνάβα που είμαι - με μεγάλη σχετικά αναγνωσιμότητα - διαπιστώνω ότι έχεις αποφύγει μέχρι τώρα να τα με μνημονεύσεις στο Blog σου. Αυτό βέβαια είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου να επιλέγεις τα Blogs που θέλεις αλλά έτσι δεν πολλαπλασιάζετε η δύναμη των Bloggers και ιδίως σε ότι σχέση με τα ΧΥΤΑ. Άσχετο αλλά απλώς το σημειώνω κι αυτό.
Επί του θέματος τώρα. Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ στον ΒΑΡΝΑΒΑ
Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια για την προσπάθεια και το έργο των ενεργών πολιτών, αλλά το τι κάναμε εμείς, τι κάνατε εσείς και τι έκαναν οι άλλοι ΔΕΝ έχει απολύτως ΚΑΝΕΝΑ νόημα αφού αυτή η κοινή συλλογική προσπάθεια απέτυχε ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ και ΟΛΟΙ (ατομικά ή συλλογικά) κρινόμαστε από τα ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ που παράγει όφελος στην τοπική κοινωνία, όταν όμως είναι μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις. Εξ άλλου αυτός ήταν ένας από τους βασικούς όρους της εμπλοκής των ενεργών πολιτών στο οικολογικό αυτό εγχείρημα. ΔΥΣΤΥΧΩΣ όμως η Διαπαραταξιακή Επιτροπή ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕ τον κόσμο, αφού η συμφωνία δεν τηρήθηκε, με ευθύνη των μελών της επιτροπής και του Προέδρου της κοινότητας.
Δεν θα μπω εδώ σε λεπτομέρειες που και εσείς γνωρίζετε…γιατί δεν είναι πλέον παραγωγικές.
Τελειώνοντας επιθυμώ να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στις εκλογές ΟΤΑ.
Μ. Αποστολόπουλος
Ομάδα Ενεργών Πολιτών.
Σημείωση: Μεταφέρω τον διάλογο αυτό στο παραπάνω άρθρο όπως πρέπει και εάν θέλετε συνεχίζετε.